Kultura

Otvaranje izložbe “Tiha voda breg roni”, autorke Sanje Brezičanin

 

  • U utorak, 4. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Tiha voda breg roni”, autorke Sanje Brezičanin, s početkom u 19 časova

Postavka izložbe trajaće do 15. aprila.

Reč o izložbi:

Kao umetnik i pčelar – obe jedne od prvih ljudskih profesija, smatram da je to poziv da kroz svoju umetnost prikažem širu sliku i neshvaćenost ovih inteligentnih bića. Sam naziv izložbe “Tiha voda breg roni” ima metaforičko značenje. Upornost, požrtvovan rad i strpljenje jesu osnova jedne košnice i od koje je započela moja inspiracija. Crteži pčela i njenog života minuciozno urađen kroz samo tačke upravo to i predstavlja. Kada se govori o važnosti pčela često se navodi ovaj citat od Alberta Ajnštajna: ”Nestanu li pčele sa Zemljine površine, čovečanstvu ne bi preostalo više od četiri godine”. Ovom izložbom želim da podignem svest o trenutnoj ekološkoj situaciji i koliko su pčele zapravo bitan faktor u istoj. Krhkost pčela deo je kolektivne svesti u mnogim ljudskim društvenim oblastima, a cilj ove izložbe jeste da se barem malo utiče na današnji način razmišljanja. Verujem da je to itekako bitno i preko potrebno u današnje vreme, kada glad za profitom uništava ono malo preostalih civilizacijskih i humanih vrednosti.

Sanja Brezičanin

Biografija:

Sanja Brezičanin je rođena 1996. godine u Vršcu, gde danas živi i radi kao nastavnik Likovne kulture. Likovnu Akademiju je upisala 2015. godine u Beogradu, smer Grafika, a završila je master studije 2020. godine na istom fakultetu u klasi profesorke Katarine Zarić. Od 2017. godine redovno izlaže svoje radove kako u zemlji tako i u inostranstvu. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u “Tački susretanja” u Vršcu 2020. godine, a učestvovala je na preko 30 zajedničkih izložbi, na kojima bi izdvojili Treću nagradu za Malu grafiku u galeriji “La Vista” u Novom Sadu, kao i Pohvalu žirija za kategoriju Grafika i crtež na “36. Oktobarskom likovnom salonu” u Kovinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Glavna i još dve nagrade somborskom teatru za predstavu TARTIF na 49. Festivalu „Dani komedije“ u Jagodini
GALEB na 27. Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu

Kategorije

Izbornik