Kultura

Izložba “Registrovani” autorke Tijane Jevrić

 

  • U utorak, 28. februara, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Registrovani”, autorke Tijane Jevrić, u Velikoj galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5

Postavka izložbe trajaće do 24. marta.

Rad Registrovani predstavlja zvučnu eko-mapu Dunava, u formi in-site audio-vizuelne instalacije u prostoru u kojoj se korisnik, putujući kroz različite lokacije na obali reke, blisko upoznaje sa ambijentom i prostorom. Korišćenjem autentičnih zvučnih snimaka toka Dunava kroz Vojvodinu, Tijana Jevrić izdvaja najupečatljivije i ekološko-biološki najraznovrsnije lokacije na obali reke. Materijal koji koristi su originalni zvučni zapisi. Ti zvuci se potom transformišu u vizuelno iskustvo, odnosno grafičke prikaze talasa vode.

Rad je osmišljen kao baza podataka određenih mesta i trenutaka. Postavlja se pitanje – šta mi, kao ljudi, ostavljamo iza sebe u savremenom dobu? Da li su to zabeleženi algoritmi naših kretanja, komunikacije, aktivnosti i osećanja? Da li je to naša zadužbina ili zaostavština? Koji je sadržaj informacija koje ostaju posle nas? Postavlja se pitanje nasleđa. Istraživajući okolinu,

Tijana doslovno arhivira ljudsko biće, ne kroz fizičke ostavštine ili materijalne zaostavštine nego kroz beleženje i registrovanje milione neurona koji se konektuju i stvaraju iluziju govora; pri tom, umetnica koristi snimke sa magnetne rezonance preuzete od određenih pacijenata kao polazište za naučno autentičan prikaz naših osećanja. Mozak je u ovom kontekstu predstavljen kao jedinstven i originalan segment pojedinca. Psihološko tumačenje arhive omogućava nam da posmatramo sopstveno telo kao riznicu iskustava, riznicu dodira, kao belešku naše interakcije sa fizičkim svetom.

Dizajn zvuka: Predrag Đorđević.

BIOGRAFIJA
Tijana Jevrić (1997, Novi Sad) je multimedijalna umetnica. Završila je Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je trenutno na master studijama u okviru istog programa. Njen rad je baziran na istraživanju sve jačeg uticaja medijske kulture kao proizvođača društvene stvarnosti i samosvesti. Ispituje kretanje pojedinca unutar virtuelnog prostora. Mediji kojima se koristi su site-specific i audio-vizuelne instalacije u prostoru. Prezentovala je svoje umetničke radove i Srbiji i inostranstvu, od kojih se izdvajaju Kulturni centar Srbije u Parizu, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Ars Elektronika – Austrijski kulturni, obrazovni i naučni institut aktivan u oblasti umetnosti Novih medija u Lincu i mnogi drugi.

Početak je predviđen u 19 časova.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Somborska Biblioteka: Veče Krešimira Mišaka
Nataša Turkić imenovana u NO Zajednice matičnih biblioteka Srbije

Kategorije

Izbornik