Najnovije

Otvaranje izložbe „Od zločina magije do umetnosti farmacije – A magiae crimine ad artem pharmaciae“

 

  • U petak, 15. decembra u 13 časova biće otvorena izložba „Od zločina magije do umetnosti farmacije – A magiae crimine ad artem pharmaciae“, poslednja u nizu izložbi kojom Gradski muzej Sombor obeležava svoj veliki jubilej – 140 godina muzejske delatnosti u Somboru

Priča koja nas vodi od zločina magije do umetnosti farmacije počinje 2021. godine kada je gospođa Vesna Jovanović, vlasnica poznate somborske apoteke „Zlatni lav, poklonila Gradskom muzeju Sombor svoju kolekciju apotekarskih stojnica, pribora i posuđa.

Prvi deo izložbe kroz priču o „vešticama ilustruje pristup iscelivanju primenjivan polovinom XVIII veka na prostoru južne granice Habsburške monarhije, na teritoriji slobodnog i kraljevskog grada Sombora. Narodna medicina i iscelitelji su pažljivo sakupljali i prenosili znanje o lekovitom bilju i biljnim ekstraktima. Potom su se dugo vremena lekovi pripremali samo u apotekama.

Dalje, izložba vam pruža priliku da zakoračite u  apotekarsku oficinu, u ambijent apoteke u osvit industrijske ere (prve decenije XX veka). Umesto čekanja da lek stigne iz inostranstva postojanje apoteke u gradu značilo je mogućnost spravljanja leka u laboratoriji prema recepturama lekara i propisima važeće farmakopeje.

Za potrebe izložbe delove svojih farmaceutskih kolekcija ustupile su nam sledeće institucije i organizacije: Gradski muzej Bečej, Srpski Kulturni Centar „Stevan SremacSenta, Društvo Intelektualaca Braća Tan Bečej, Srednja medicinska škola „Dr Ružica RipSombor i apoteke „Galen Pharm“ iz Bezdana i Kljajićeva. U uvodnom delu izložbe kao ilustrativni materijal korišćena je građa Istorijskog arhiva Sombor kao i nastavna sredstva Srednje poljoprivredno-prehrambene škole Sombor i Onovne škole „Branko RadičevićStapar.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2024. godine.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Rodila bebu na zadnjem sedištu komšijinog automobila
Novogodišnje i božićne čestitke: GUMA-S DOO – Zlatni prijatelj Novog Radio Sombora

Kategorije

Izbornik