Kultura

Otvaranje izložbe „Nebeska kornjača“ Dunje Branovački

 

  • U utorak, 18. aprila, u Maloj galeriji Kulturnog centra, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe “Nebeska kornjača”, umetnice Dunje Branovački, s početkom u 19 časovaPostavka izložbe trajaće do 5. maja.

Serija višeznačnih objekata i simbola realizovanih na crnoj pozadini predstavlja priču o stvaranju i razaranju svetova. Naseljavajući ovu tamu objektima jakog simbolizma kao što su oči, zvezde, šake, spirale, zubi, kornjače i krila, i povezujući ove slike, imamo mogućnost da gradimo sopstvenu mitologiju i da otkrivamo u sebi priče koje čekaju da budu ispričane. Ne postoji samo jedna priča, ne postoji samo jedno tumačenje ili utvrđen redosled čitanja ovih slika

Repeticija simbola i oblika, kao i smenjivanje crvenih, belih i crnih površina, pomaže da se naši unutrašnji glasovi primire i zastanu u osluškivanju. Jato belih ptica preleće preko lica krvavog meseca. (zahvalnost, dragoceni momenat) Iz tame zuri oko koje je mesec. (nejasna nelagoda, nešto me posmatra) Na oklopu kornjače blistaju crvene zvezde. (uživanje u skladnoj šari) Beli gušter vatrenih šapa čuva beli mesec. (mir, balans) Spirala puna očiju i zuba vrtloži, iz kapi krvi izrasta crvena šuma. Ako je svemir beskrajan, sve što možemo zamisliti, i sve što ne možemo ni zamisliti, postoji ili je postojalo negde. Daleko od naših očiju, u tami koja je toliko sveobuhvatna da u njoj vreme i prostor nemaju nikakvo značenje, sigurno plivaju nebeske kornjače nezamislivih dimenzija, lenjo proždirući čitave svetove.

Dunja Branovački (1985, Senta) Оsnovne i master studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, student je doktorskih studija na Akademiji u Novom Sadu. Od 2013. godine radi na departmanu za Grafičko inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Član je UPIDIV-a i SULUV-a i ULUS-a. U svojim radovima proučava stvarna i izmišljena čudovišta, prirodu, zbirke, maske, vizuelne liste i kabinete čudesa.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Putevi Jovice Aćina u Somboru
Predstava “Svlačenje” u Somboru

Kategorije

Izbornik