Kultura

Otvaranje izložbe “Crteži i slike” Miraša Vuksanovića u KC Laza Kostić Sombor

 

  • U petak, 31. marta, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Crteži i slike“, autora Miraša Vuksanovića, s početkom u 19 časova

Postavka izložbe trajaće do 22. aprila.

Ponesi umetnost

Apstraktna poetika umetnika Miraša Vuksanovića u isto vreme računa i na lirski, intiman zapis sveta oko nas koji se uglavnom obraća netaknutoj, esencijalnoj strani bića. Za umetnikov rad potrebno je nekoliko komponenata: a) igra – koja nikada ne prestaje i prerasta u b) maštu koja opet složenim mehanizmima vodi do c) vremena i d) kreativnosti.

Ako imamo na umu tekući kontekst, umetnik operiše onim elementima koje su, na izgled, u posustajanju u vremenu sve veće eksploatacije instant posttehnoloških rešenja. Iz tog razloga Vuksanović ne odustaje od elemenata igre u bukvalnom smislu dok izvodi svoja dela. Pokret – kao osnovni element igre je vrlo važan za umetnikov potpis, a onda u tom potpisu se razotkrije i oblik simboličke pojavnosti među bogatim teksturama pigmenta i peska. Dalje, pokret predstavlja i egzistencijalistički potpis ovog umetnika u momentu permanentne statičnosti u prividnoj dostupnosti kojima smo svakodnevno izloženi putem pametnih uređaja. U svemu tome ima izvesnog istoricizma (apstraktni ekspresionizam) kada umetnih ne/namerno insistira na gestualnim slikarskim rešenjima čiji krajnji produkt nije mimezis, već umetničko delo usled pokreta kao takvog.

Ako govorimo o istorijskom kontekstu Vuksanovićevi radovi se nadovezuju za asocijativne enformelističke senzacije na kojima svako posebno doživljava realne odbleske u skladu sa intenzitetom sopstvene mašte i krativnosti. Čini se da to i jeste jedan od ciljeva umetnikovog potpisa – da iskoristi maksimalne mogućnosti tehnike ne bi li izrazio tananost sopstva, te dubinu ličnog iskustva. Crteži i slike umetnika Miraša Vuksanovića zasigurno tvore jedan magičan krug koji je nedodirljiv trivijalnosti, prijemčiv duši, te postojan u razigranosti.

Slađana Dragičević Trošić

Miraš Vuksanović (Sombor, 1975)

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu odsek Scenografija/Slikarstvo.

Nakon toga odlazi u pozorište u Kapošvar na specijalizaciju u oblasti Scenografije.

Posle dve godine života i rada u Mađarskoj vraća se u Beograd i započinje rad najpre kao asistent scenografa a zatim i kao scenograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. Paralelno sarađuje i sa drugim pozorištima.

Uporedo sa radom u pozorištu bavi se i slikarstvom kao i ilustracijom dečijih knjiga i časopisa (“Politikin zabavnik”).

Imao je četiri samostalne izložbe i učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je Nagrade za scenografiju u okviru festivala ,,Dani komedije” u Jagodini.

Dobitnik je Prve nagrade ,,Somborski salon“ 2021. godine.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Jedinstveno veče poezije uz izraženu notu humanosti
Otvorena izložba „Partizanka i Fragonar”

Kategorije

Izbornik