Najnovije

Osumnjičeni za računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela

 

  • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odelјenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal započeli su juče drugi deo međunarodne akcije „Infiniti“ povodom složenih finansijskih prevara na Internetu, i u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije „Evrodžast“, kao i Međunarodnom komandom Federalne policije Australije uhapsili 16 osoba

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela računarske prevare, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, policija je uhapsila M. N. (1992), D. P. (1991), N. M. (1999), N. S. (1993), S. K. (1988), B. B. (1989), M. A. (1996), D. M. (1992), F. M. (1999), A. M. (2000), T. B. (1994), D. Đ. (1991), U. R. (1985), D. L. (1993), V. B. (1997) i G. M. (1997).

Osumnjičeni se terete da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu do sada prevarili najmanje 200 stranih državlјana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

U jučerašnjoj akciji pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, oduzeto je više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kripto-valutama kao i nekoliko automobila, jedan stan, dok se poreklo drugih nekretnina aktivno proverava.

Policija je tokom prvog dela akcije koji je sproveden u januaru ove godine prilikom pretresa više lokacija, a posebno prostorija preduzeća „Olimpus Prajm“ i „Asgard“ d.o.o. iz Beograda, pronašla značajne podatke i dokaze, čijom analizom je utvrđena osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu materijalne štete koja se procenjuje u iznosu većem od 7 milijardi američkih dolara, a konačni iznos štete se još utvrđuje.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane Republike Srbije kao i strane državlјane koji žive i rade u našoj zemlјi da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošlјavanja u takozvanim „kol-centrima“ koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uklјučujući i trgovinu kripto-valutama, s obzirom da su takve delatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Posebno tužilaštvo za VTK će nastaviti aktivno postupanje u suzbijanju kriminalnih radnji, lišenju slobode osumnjičenih i oduzimanju protivpravne imovinske koristi i imovine proistekle iz krivičnih dela u ovoj oblasti.

Izvor: MUP Srbije mup.gov.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Venecija: Magičan grad Italije uz misteriozni i uzbudljiv Karneval pod maskama
TRIBINA Retke bolesti i invaliditet: Usluge socijalne zaštite na lokalnom nivou

Kategorije

Izbornik