Najnovije

Opremljen depo Istorijskog arhiva Sombor

 

Istorijski arhiv Sombor je na konkurs Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji u 2022. godini konkurisao sa projektom opremanja R depoa metalnim poličnim regalima za smeštaj arhivske građe

Ministarstvo je prepoznalo probleme i potrebe Arhiva, kao i značaj očuvanja kulturnih dobara i kulturnog nasleđa i prema konkursu Arhivu dodelilo sredstva u iznosu od 300.000 dinara. Realizaciju projekta sufinansirao je i Grad Sombor značajnim sredstvima u iznosu od 365.000 dinara, bez čije podrške projekat ne bi mogao biti realizovan.

Opremanjem R depoa metalnim poličnim regalima u potpunosti su ispunjeni planirani ciljevi projekta.

Na taj način obezbeđeni su osnovni uslovi adekvatnog smeštaja i osnovne mere tehničke i fizičke zaštite kulturnog dobra – arhivske građe, definisani Pravilnikom o minimumu uslova za početak rada i obavljanje delatnosti ustanova zaštite kulturnih dobara, poboljšani su uslovi rada zaposlenih u depou prilikom manipulacije sa arhivskom građom i otklonjena je opasnost rušenja postojećih drvenih polica koje su bile nestabilne.
Stvoren je i dodatni smeštajni prostor za prijem oko 60 metara arhivske građe.

Značaj projekta za lokalnu zajednicu, Grad Sombor, opštine Apatin, Kula, Odžaci i Bač, za koje je Arhiv teritorijalno nadležan ogleda se u činjenici da je stvaranjem dodatnog smeštajnog prostora moguće primiti dela arhivske građe na terenu dospela za preuzimanje, kako bi bila izbegnuta opasnost njihovog oštećenja ili nestajanja.

Naslovna fotografija: Palata In foro, 1957. godina, iz albuma “Stara zdanja somborska“ na portalu Istorijskog arhiva Sombor http://www.arhivsombor.org.rs/

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Горан Нонковић начелник Западнобачког управног округа одржао редовну седницу Окружног штаба за ванредне ситуације
Renato Repić najjači somborski strongmen sa najnovijom šampionskom titulom

Kategorije

Izbornik