Najnovije

Održana tradicionalna čajanka i predstavljanje kalendara u organizaciji „Bunjavačkog kola“

foto:© AcanskiS 

  • U organizaciji UG “Bunjevačko kolo” Sombor, u utorak, 4. juna, u galerijskom prostoru udruženja upriličena je promocija i predstavljenje Bunjevačkog kalendara kao i tradicionalna čajanka.

Zahvaljujući se prisutnim gostima što su svojim  dolaskom uveličali promociju, predsednik UG Bunjevačko kolo Dejan Parčetić je istakao važnost saradnje Somboraca i prijatelja iz Subotice te dobre koordinacije u pripremanju svakog broja kalendara.

“Nama u Somboru je uvek zadovoljstvo ugostiti autora kalendara, našeg Miroslava Vojnića Maraču. Iako liči da smo malko zadocnili jer su nam brojna dešavanja pomerila kalendar aktivnosti, upriličili smo da  bunjevački kalendar bude dostojno pridstavjen. Sudeći po našim gostima i punoj sali posetilaca, Somborci rado dolaze na naša okupljana kao što je današnja promocija i čajanka”.

          Urednik kalendara, Miroslav Vojnić Marača, istakao je da Bunjevački kulturni centar iz Subotice ima tradiciju od trideset godina izdavanja kalendara u kontinuitetu .

“Kalendar uređujem i imam dobre saradnike, koliko je ko mogao toliko je pridodao i doprineo u pripremanju izdanja te se svima na tom doprinosu od srca zahaljujem. Kalendar je značajan je za nas Bunjevce a posebno kad se ima na umu da je jedno duže vreme, kalendar bio jedino štivo naših Bunjevaca u Mađarskoj koje su mogli čitati na našoj ikavici” objasnio je između ostalog Marača.

Odabrane tekstove i pesme iz kalendara govorila je potpredsednica Bunjevačkog kola Aleksandra Medurić Kalčan  ističući zadovoljstvo dugogodišnjom dobrom saradnjom sa urednikom i saradnicima na kalendaru.

“Radujemo se što je kalendar retrospektiva svega što mi Bunjevci tokom godine radimo. Rado sarađujem s kalendarom, napišem po koji stih i tekst tako da se već priprmamo i za sledeći kalendar. Važan je kalendar jer je to važan pisani trag na jednom mestu o svemu što radimo iz godine u godinu a što će biti pogotovo od značaja za generacije koje će doći posle nas”.

I ove godine je članica udruženja Zlata Marković pripremila je zanimljivu priču o  zdravim učincima lekovitih trava i začinskog bilja koje se primenjuju kao čajevi sa posebnim akcentom na sve popularnije prolećne detokse i čajeve kao najbolje za osveženje i detoks organizma.

Prigodna koktel-čajanka zaslađena je finim pecivima a promocija i čajanka je muzički ulepšana muzikom i glasom Gorana Šijana.

 

foto:© AcanskiS

srdjan.acanski

#RTV #NoviRadioSombor

Povezani članci

Prva automatska kamera i radar za merenje brzine u Apatinu počinju sa radom 6. juna
RTV: Praktična nastava na školskoj ekonomiji u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Somboru

Kategorije

Izbornik