Najnovije

Одржан грожђенбал у Дорослову

 

  • У насељеном месту Дорослово, данас је одржана традиционална манифестација културно – уметничког плеса и музике, позната као „Грожђебал“. Манифестација је настала као празник бербе грожђа у време док су постојали виногради у селу, одакле се задржао назив, а специфичност самог догађаја је препознатљива и јединствена дорословачка ношња и жива традиција коју чувају мештани. Испред Града Сомбора, манифестацији је присуствовао члан Градског већа за област националних мањина и сарадње са верским заједницама, Силард Јанковић.

Програм је започео дефилеом на фијакерима, на којима су се возиле судије до места одржавања манифестације. Судије се бирају из чланова фолклора, који се мењају сваке године и представљају домаћине овог догађаја. Приредба поводом обележавања „Грожђебала“, одржала се у згради МКУД „Мориц Жигмонд“, где су наступале Дечија фолклорна група „Ђенђешбокрета“ и Омладинска фолклорна група „Ђенђешбокрета“ и као гости, фолклорна група „Арањ Јанош“ из Богојева.

У главном делу програма, присутни гости су могли да погледају наступ МКУД „Мориц Жигмонд“ из Дорослова, који су приказали своје шаренолике ношње и специфичан дорословски плес. По завршетку плеса, гости су кренули у „крађу“ поклона који су раније окачени, а чувари винограда су хватали „крадљивце“ и приводили их судијама где су морали да плате казну за своје дело.

Свечана приредба се завршила лицитацијом за круну коју су спремили судија и његов пар, а у вечерњим часовима, за све присутне госте је организован бал и вечера уз музику „Twins“ бенда.

 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Povezani članci

Otvoreni karijerni centri za osobe sa invaliditetom u šest gradova u Srbiji 
Даме трче по осми пут у Сомбору

Kategorije

Izbornik