Ekonomija

Odlične ocene zapadnobačkom izvozu: Kompanija Guma-S

Naslovni foto: Pogon fabrike; Izvor: RTV

  • SOMBOR –Privredni ambijent u Zapadnobačkom okrugu ocenjuje se kao odličan sudeći po podacima Regionalne privredne komore u Somboru, prema kojima je do sada ukupna robna razmena u ovoj godini bila 625,3 miliona evra sa tendencijom porasta do kraja godine. Spoljno trgovinska razmena najviše se obavljala sa zemljama iz okruženja, ali i Nemačkom, Turskom i Italijom. Među značajnim izvoznicima i fabrikama u okrugu koje zapošljavaju preko 100 radnika je i kompanija Guma-S, koja najveći deo proizvedenih gumenih delova za auto industriju izvozi na tržište EU

Kompanije iz Zapadnobačkog upravnog okruga u najvećem delu ove godine ostvarile su izvoz robe u vrednosti 368,5 miliona evra, od čega su najviše izvozile tekstilne proizvode, delove od gume, slatkiše i žitarice. Slovenačka kompanija Guma-S, koja u Somboru proizvodi delove od gume za automobilsku industiruju, upošljava 170 radnika i jedna je od onih koje skoro 90 odsto robe plasiraju na tržište Evropske unije.

„Najveći deo izvozimo praktično našoj majki firmi koji dalje izvozi najveći deo našeg asortimana krajnjim kupcima širom EU. Guma-S je slovenačka firma čiji je vlasnik Janko Koprivec, a u Somboru smo od 2017. godine i do 2021. godine bili u iznajmljenom prostoru, a od 2021. smo ponosni vlasnici ovog novozgrađenog objekta u industrijskoj zoni“ izjavila je Gordana Rajc, prokurista u Guma-S.

“Naš proizvodni asormtiman je uglavnom vezan za automotiv i veoma malo imamo bele tehnike.U zavisnosti od gabarita finalnog proizvoda zavise i količine koje se izvoze, sve zavisi da li su u pitanju manji ili veći delovi. Naredne tri godine planirmao proširenje proizvodnje, dogradnju još jednog većeg objekta, a neki krajnji cilj je 250 zaposlenih. Imamo manjka stručnog kadra, jer ovakav tip industrije ne postoji u ovom okrugu i šire, tako da stručnjake mi sami pravimo kroz obuke“ kaže Aleksandar Kitanović, direktor proizvodnje.

Uz novokupljenu parcelu u industrijskoj zoni, u slovenačkoj fabrici kažu da je plan proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja.

„Zaposlen sam u ovoj fabrici tri godine, a zadovoljan sam jer nam je sve redovno plaćeno, naravno tu mislim na prekovremene sate i rad praznikom. Sve se radi u skladu sa dogovorima sa našim šefovima. Na samom početku je bilo malo naporno dok se nisam upoznao sa toplotom, sa mašinama i sada je sve rutina“ rekao je Mile Žigić, radnik u proizvodnji.

U Privrednoj komori kažu da je uvezeno robe u vrednosti 256,8 miliona evra, sa dosadašnjim suficitom od 112 miliona evra.

“Idemo ka tome da rast bude i veći do kraja godine, a kompletan presek imaćemo u januaru. Trgovinska razmena se najviše obavljala sa zemljama iz okruženja poput Bosne i Hercegovine, Česke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, ali i Nemačke, Italije i Turske“ potvrdio je Slobodan Stevančev, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

O povoljnom privrednom ambijentu u Zapadnobačkom okrugu govori i podatak o razmeni robe, koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 11 odsto, dok je za devet procenata zabeležen pad nezaposlenih lica.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Raspisan javni poziv za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala
Privrednici Zapadnobačkog okruga na sastanku u Somboru: Kako do povoljnijih izvora finansiranja

Kategorije

Izbornik