Najnovije

Očajnički apel Udruženja sportskih ribolovaca Šaran Čonoplja: Spasimo katastrofu Čonopljanskog jezera

 

  • Zbog gubitka vode, u Čonopljanskom jezeru umire živi svet u priličnim mukama, pa su se članovi Udruženja sportskih ribolovaca Šaran iz Čonoplje obratili našem mediju mejlom sledeće sadržine:

Poštovani,

Obraćavam se povodom tekućeg problema u vezi sa vestačkim jezerom na teritoriji opstine Sombor, tj. pored sela Čonoplja. Naime, postoji problem koji je pored mnogobrojnih uzroka, a između ostalog firma za preradu lešnika i proizvodnju sadnog materijala AgriSer doo, kao ogranak ili bliski saradnik italijanske firme Ferrero Rocher je izbušila preko 15 bunara izuzetno velikih kapaciteta (dubine i preko 200 metara), potpuno u poslednje tri godine poremetila dotok vode u samo jezero. A sada je, maltene i zaustavila.

Jezero Čonoplja je napravljeno ne tako davne 1984. godine pregrađivanjem kanala i pravljenjem veštačke brane za koji naravno postoji projekat odnosno elaborat i sve uredne građevinske dozvole. Od nekadašnjih 50 hektara jezera sa prosečnom dubinom preko 5 i više metara, sada je situacija da se na nekoliko stotina kvadrata voda svela na dubinu od 20 cm, a u samom kanalu na sredini jezera nekih 60-tak centimetara.

Sama priroda, odnosno sve vrste slatkovodnih riba u kapitalnim veličinama, životinje i ptice su dovedene u pitanje izumiranja u vrlo kratkom vremenskom roku koje se meri bukvalno satima.

Ako je cena ostvarivanja novčanog prihoda, kako onima koji su izdali dozvole za bušenje i registrovanje takvih arteskih bunara, tako i firmi koja se bavi preradom i proizvodnjom sadnog materijala i lešnika te da se pitanje takvog možda i jedinstvenog jezera te veličine i toga tipa uništi u potpunosti, zbog materijanih sredstava pojedinaca, onda je ova priča bespotrebna kao i obraćanje za pomoć u poslednje tri godine na maltene sva mesta, od strane uprave Udruženja sportskih ribolovaca Šaran iz Čonoplje.

Ipak se nije iznašlo rešenje niti se obratio bilo ko za pomoć, iako je to jezero od pre nekoliko poslednjih godina u vlasništvu Vojvodina Voda i tako se vodi pod parcelnim brojem u katastarskoj opštini.

Izgleda više nikom nije važno, ili je važno da se takve stvari oćute zbog pravljenja nekih novčanih sredstava određenim pojedincima. U nadi da ćete makar vi pokušati da podignete svest pojedinaca na neki način, i da određene službe i institucije urade šta je potrebno da se reši ovaj problem, bilo kakvim rešenjem, zahvaljujem se unapred u ime Udruženja sportskih ribolovaca Šaran Čonoplja, prirode i svih živih bića kojima preti izumiranje na samom jezeru…

S poštovanjem Branko Karagaća

Galerija: Stanje Čonopljanskog jezera u elementarnoj katastrofi koja ugrožava najširi pojas zaraze i ljudskih života i živog sveta:

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Razgovor s povodom: Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“ i Somborskog filmskog festivala
Trag fondacija objavila konkurs za program podrške javnom zagovaranju „Pokret Polet“

Kategorije

Izbornik