Višejezično

O Planu i aktuelnostima rada Hrvatskog kulturnog društva „Vladimir Nazor“ Stanišić za 2018. godinu

 

Vijesti dana – Novosti dana


  • U 2018.godini Hrvatsko kultuno društvo „Vladimir Nazor“ u Stanišiću sprovodi plan detaljno predviđenih sljedećih aktivnosti:

1. Produciranje tjedne informativne radijske emisije „Glas Hrvata“
S obzirom na značaj informiranja i potrebe da Hrvati u općini Sombor imaju informiranje na svom materinjem jeziku, nastavit ćemo produciranje te emisije,koja će biti emitirana i ove godine na Radiju Fortuna.

2. Organiziranje književne večeri posvećene 142.obljetnici rođenja Vladimira Nazora (realizirano koncem travnja 2018)
Učestvovala djeca recitatori iz KUD-ova i škola koje nose njegovo ime: Osnovne škole „Vladimir Nazor“ iz Đurđina, recitatori iz HKUD „Vladimir Nazor “ iz Sombora i recitatori domaćina.

3. Organiziranje X. Saziva likovne kolonije „Ivan Gundić – Ćiso Dalmata“ , 24. studenog 2018.
Koloniju bismo organizirali u prostorijama Doma „Adi Endre“. Pozvali bismo dvadesetak slikara iz Beograda, Subotice, Sombora, Stanišića, Riđice i iz Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemske županije.

4.Organiziranje devete manifestacije „IKAVICA govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih, bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata“, 24. studenog 2018.
Sudjelovali bi recitatori i pjevačke skupine kulturnih udruga iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.
Manifestaciju organiziramo s ciljem upoznavanja, njegovanja i očuvanja materinjeg jezika i lokalnih i dijalektalnih govora Hrvata ovog podneblja, kao bitne odrednice nacionalme samobitnosti.

5. Okrugli stol – Savezna kolonizacija Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu 1945-46. godine, 25. studenog 2018.
Planiramo obilježiti plansko doseljavanje Hrvata iz Dalmacije, Gorskog Kotara, Like i Hercegovine u Vojvodinu koje je izvršila tadašnja jugoslavenska vlast. I ove godine manifestaciju planiramo održati u suradnji sa Kulturnim središtem grada Sinja.
Okrugli stol organiziramo s ciljem podsjećanja starijih i upoznavanja mlađih generacija s kolonizacijom, njenim uzrocima i posljedicama, povezivanja doseljenih Hrvata i njihovih potomaka sa starim krajem i upoznavanja predstavnika matične domovine s životom doseljenih Hrvata u Vojvodini. Društvo će prikupljati dokumenta, izjave i svjedočenja učesnika kolonizacije.

6. Nabavka muške nošnje iz Cetinske krajine.

7. Ostale aktivnosti:
– redovito ažuriranje facebook stranice našeg društva,
– organiziranje posjeta gradu Sinju i Sinjskoj alki,
– učešće na izborima za HNV,
– rad na povećanju broja članova društva.

Bilježi: Ivan Karan

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Uspjela promocija knjige Put križa „Šokica slidi Isusa do Kalvarije“ Marice Mikrut
Raspisan Natječaj za popunu izvršilačkog radnog mjesta u Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice

Kategorije

Izbornik