Sindikat

Nezavisnost: Ratifikovati konvenciju MOR-a protiv nasilja na radu

 

  • Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” sa svojom Sekcijom žena traži od Narodne skupštine Srbije da u toku 2024. godine ratifikuje Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada (MOR) protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mestu, uključujući rodno zasnovano nasilje

Već četvrtu godinu zaredom Nezavisnost ponavlja zahtev da država Srbija konačno ratifikuje konvenciju koja garantuju pravo na rad oslobođen od nasilja i uznemiravanja.

U lifletu štampanom tim povodom Nezavisnost podseća da je Konvencija 190. usvojena na 108. sednici MOR-a 21. juna 2019. u Ženevi, kada je za njeno usvajanje glasala i tripartitna delegacija Republike Srbije (predstavnici Vlade i reprezentativnih organizacija poslodavaca i sindikata).

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, na zajedničkoj sednici sa Pokrajinskim socijalno-ekonomskim savetom Vojvodine, 11. marta 2021. usvojio je Zaključak (br. 85/2021) kojim je podržana ratifikacija Konvencije 190 MOR-a u Republici Srbiji.

U tom dokumentu stoji da se nasilje i uznemiravanje u svetu rada odnosi na neprihvatljive oblike ponašanja i praksi kojim se mogu naneti telesne, psihološke, polne ili ekonomske štete.

Konvencija MOR-a treba da se primenjuje u svim sektorima – privatnom i javnom, u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, u gradskim ili seoskim područjima.

Taj dokument obavezuje države članice MOR-a da u dogovoru sa reprezentativnim organizacijama poslodavaca i radnika sprečavaju nasilje i uznemiravanje na radu merama kao što su one za bezbednost i zdravlje na radu, ravnopravnost i nediskriminacija, i migracije. Za poslodavce i radnike i njihove organizacije potrebno je obezbediti obuke, sredstva i druge alate protiv nasilja i uznemiravanja, podrazumevajući ono rodno zasnovano.

Konvencija sadrži i napomenu da se ona primenjuju “putem domaćih zakona i podzakonskih akata, kao i kolektivnih ugovora i drugih sredstava u skladu sa domaćom praksom”.

Povodom Međunarodnog dana žena Sindikat “Nezavisnost” organizuje humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije. Akcija pod sloganom “Ko daruje pobeđuje” biće održana u petak 8. marta na Novom Beogradu, na platou ispred Pozorišta lutaka “Pinokio“ (Stari Merkator).


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Sekcija žena UGS „Nezavisnost“ povodom Međunarodnog dana žena
EU namerava da zabrani proizvode prinudnog rada

Kategorije

Izbornik