Kultura

Nagrađivana ostvarenja u Selekciji mladih autora – Somborski filmski festival

 

  • U okviru Selekcije mladih autora na 5. Somborski filmski festival ove godine stižu filmovi sa značajnih regionalnih i međunarodnih festivala

Filmovi koji će biti prikazani tokom 5. Somborskog filmskog festivala su nagrađivana ostvarenja sa značajnim referencama najvećih regionalnih i međuarodnih festivala, izjavio je selektor ove filmske smotre Dejan Dabić.

Debitantski film “Usekovanje” reditelja Siniše Cvetića objedinio je nagradu žirija za režiju i nagradu publike na moskovskom festivalu, a u zgusnutoj dramaturgiji i rediteljski vrlo zrelo, dočarava portret savremene porodice. Radnja filma prati dan kada se obeležava Slava tokom koje se razotkrivaju mnoge porodične tajne i problemi. Film će biti prikazan, na dan otvaranje Festivala 11. jula u 21:30 časova. Uloge u filmu su ostvarili – Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić, Vahid Džanković.

Film koji potpisuje rediteljski dvojac Dušan Zorić i Matija GluščevićDa li ste videli ovu ženu” svetsku premijeru imao je u Veneciji, a nagrađivan je i na festivalima u zemlji i u inostranstvu. Ovo je nesvakidašnji triptih o sredovečnoj ženi, u kome je glavnu ulogu ostvarila proslavljena hrvatska i regionalna glumica Ksenija Marinković, svoj kvalitet bazira na originalnosti autorskog koncepta. U ostalim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović i Boris Isaković. Film će biti prikazan somborskoj publici 13. jula u 21:30.

Slovenački “Jahači”, u režiji Dominika Menceja, kao svojevrsna balkanska varijanta čuvenog filma “Goli u sedlu”, donosi priču o dva mladića koji, sa preuređenim mopedima u choppere, kreću u svojevrsnu potragu za slobodom. Na svom putu susreću i druge “jahače”, ali neočekivani obrt menja njihov plan. Jednu od glavnih uloga je ostvario fantastični Nikola Kojo. Film je prikazivan na regionalnim festivalima poput Sarajeva i Zagreba, a ovoga leta stiže i u Sombor. Projekcija je zakazana za 12. jula u 21:30.

Somborski filmski festival biće podsetimo, održan se u periodu od 8 do 14. jula ove godine, s tim što su prvi dani rezervisani za Predfestivalski program (8, 9, 10. jul), nakon čega se nastavlja sa Festivalskim programom koji se sastoji od više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud” i drugo.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

24. Festival Ivanjsko cveće u Sivcu
Muzej Batinske bitke poziva potomke na saradnju

Kategorije

Izbornik