Najnovije

Načelnik Goran Nonković održao redovnu sednicu Okružnog štaba za vanredne situacije ZBUO

 

  • U ponedeljak 11. decembra načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković, po funkciji i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije Okruga održao je II redovnu Sednicu štaba. Sednici su prisustvovali članovi Okružnog štaba za vanredne situacije Grada Sombora kojeg je predstavljajo gradonačelnik Antonio Ratković, kao i čelnicima, takođe članovima Štaba opština Kula, Odžaci i Apatin

S obzirom na jesenji i nastupajući zimski period, a u cilju preduzimanja preventivnih i operativnih mera smanjenja rizika od katastrofa, zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara od poplava i ekstremnih vremenskih pojava, u periodu od 1. do 7. decembra 2023. godine održane su sednice štabova za vanredne situacije u Gradu Somboru i opštinama Odžaci, Kula i Apatin, dok je sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Zapadnobačkog upravnog okruga održana 11. decembra, sa temom: Spremnost za jesenji i pripreme za nastupajući zimski period 2023/24 godine.

Razmatrana su sledeća pitanja: spremnosti za odbranu od poplava, stanja puteva i mostova, klizišta i odrona koji mogu biti aktivirani i ugroziti stanovništvo i saobraćaj u slučaju velike količine padavina, spremnost održavanja saobraćajne infrastrukture u drumskom saobraćaju u jesenjem i zimskom periodu (donetim planovima nadležnih službi, spremnosti mehanizacije, stanju zaliha soli, agregata i slično), stanje sopstvenih subjekata i snaga (posebno: kapacitet komunalnih službi, jedinica CZ, poverenika CZ, dobrovoljnih vatrogasnih društava i slično), saradnje lokalnih samouprava sa nadležnim operaterom EPS Distribucije u vezi sa identifikovanim kritičnim tačkama sa aspekta elektrosnabdevanja, smeštajni kapaciteti i spremnost zdravstvenih ustanova za pružanje zdravstvenih usluga ugroženim u uslovima nastanka vanredne situacije, procene broja ugroženih staračkih domaćinstava, ranjivih i marginalizovanih kategorija stanovništva, analiza stanja budžeta lokalnih samouprava za potrebe reagovanja u vanrednim situacijama u nastupajućem jesenjem i zimskom periodu i druga pitanja od značaja za zaštitu i spasavanje stanovništva i materijalnih dobara.

Na osnovu dostavljenih izveštaja štabova za vanredne situacije, konstatovano je da su lokalne samouprave preduzele sve neophodne mere, preventivnog i operativnog karaktera, u cilju smanjenja rizika od identifikovanih opasnosti u zoni svoje odgovornosti i da spremno dočekuju zimski period.
Na sednici Štaba je utvrđen Predlog plana rada Okružnog štaba za vanredne situacije Zapadnobačkog upravnog okruga za 2024. godinu i dostavljen Republičkom štabu za vanredne situacije na verifikaciju.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović obišla je gradilište Omladinskog centra u Somboru
ENERGETSKA TRANSFORMACIJA: Životna sredina, ekonomija ili nešto treće

Kategorije

Izbornik