Kultura

Na stoletnom salašu Ivana Bošnjaka u Gradini somborsko Bunjevačko kolo održalo jubilarnu 15. likovnu koloniju

 

  • Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora održalo je, 2. jula, svoju jubilarnu 15. umetničku koloniju likovnih umetnika i slamara. Kolonija je priređena na stoletnom salašu domaćina Ivana Bošnjaka u Gradini

U autentičnom salaškom ambijentu, svoj likovni iskaz, na slikarska platna je prenelo dvadesetak slikara i deset slamarski umetnica Bunjevačkog kola. Na samom početku kolonije, goste i umetnike pozdravio je Dejan Parčetić, potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik UG Bunjevačko kolo, poželevši uspešan i kreativan umetnički dan.

O tradiciji umetničkih kolonija Bunjevačkog kola kao i o istoriji bunjevačkih salaša, gostima i umetnicima, govorio je potpredsednik Bunjevačkog kola, Aleksandar Bošnjak. Koloniju, do sada, po broju učesnika, najveću, činili su slikari iz Sombora, Subotice, Pivnica, Bačke Palanke, Bačkog Jarka, Crvenke, Novog Sada i Kragujevca i slamarke Bunjevačkog kola.

Posebno drag gost ovogodišnje kolonije bio je likovni umetnik i kritičar Šandor Kerekeš, dugogodišnji član žirija brojnih zonskih i pokrajinskih smotri likovnih stvralaca. Svojim prisustvom, koloniju umetnika i slamara, uveličao je dolazak Bore Otića i snimanje emisije Petkazanje.

Umetnički radovi nastali na 15. Slamarsko-slikarskoj koloniji biće predstavljeni na oktobarskoj izložbi umetničke sekcije Bunjevačkog kola. Ovogodišnju likovnu koloniju podržao je Grad Sombor te Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Gradski muzej Sombor: „Odjeci genija“
Kompletan program 4. Somborskog filmskog festivala

Kategorije

Izbornik