Mladi

Moj hobi 4: Numizmatika, nauka o kovanom novcu i medaljama, Jugoslavija 1918 – 2002.

*** Sama reč numizmatika je oblast koja se bavi izučavanjem kako starog novca, tako i novca iz savremenog perioda. Potiče od grčke reči νόμισμα [nómisma] što zapravo znači kovanica, novac. Sa stanovišta istorije i arheologije definisana je kao nauka o kovanom novcu i medaljamaNumizmatika je dosta bliska istoriji, dok su sami novčići, slikovni istorijski artikli. Oni nam dosta govore o prilikama vremena iz kojeg su potekli, kako u dobrom tako i u lošem kontekstu reči. Novčići nagoveštavaju rat, revoluciju, snižavanje vrednosti neke valute, korupciju, pa čak i demonstrijraju snagu tehnike. Vremenom je postala važna naučna grana koja numizmatički materijal obrađuje kao izvor za ekonomijugeografijuheraldikumetalurgijupolitikuumetnost i vojnu istoriju

U užem smislu, ona se bavi proučavanjem starog i savremenog kovanog novca kao predmetima od istorijskog, kulturnog i umetničkog značenja dok u širi domen numizmatike spadaju i medaljerstvo, faleristika (sakupljanje ordenja) i skripofilija (sakupljanje starih vrednosnih papira) kao i njihovo proučavanje.

Numizmatika se deli na tri glavne grupe:

  1. kovanice Starog sveta
  2. kovanice srednjeg veka
  3. kovanice Novog doba

Predmeti iz domena numizmatike grupišu se, čuvaju i obrađuju u okviru numizmatičkih zbirki. U Narodnoj banci Srbije Numizmatičku zbirku obrađuje Grupa za numizmatiku.

Grupa za numizmatiku NBS[1]

U delokrug rada Grupe za numizmatiku spada: sistematsko popunjavanje numizmatičke zbirke koja se čuva u trezoru i kataloška i dokumentaciona obrada te zbirke, radi njene prezentacije putem stalne izložbene postavke; učešće u izradi numizmatičkih publikacija i praćenje domaće i strane numizmatičke literature; praćenje svetskih iskustava o emisijama prigodnog kovanog novca, i to u pogledu motiva, vrste metala, apoenske strukture, visine emisije, prodajne cene i kao i izrada projekata, programa i elaborata o prigodnom kovanom novcu koji izdaje Narodna banka Srbije.

Kao što smo naglasili, numizmatika je dosta bliska istoriji, a novčići su „slikovni istrorijski artikli“ i dosta govore o vremenu i epohama iz kojeg su potekli. Novčanice, tj slike na njima prezentuju najbolje što neka država ima, ali takođe i snagu i moć svojih država. Istorija skoro svake države se može prepričati preko novčanica…..

Kroz narednih nekoliko fotografija novčanica, ispričaću vam kratku priču o nekoliko država… U pitanju su Jugoslavija, Irak, Libija, DDR….. Videćete i sami da se istorija može prepričati preko novčanica……

Numizmatika je dakle jedan vrlo lep i višestruko zanimljiv hobi, kroz koji učite, upoznajete činjenice kako o svojoj državi, tako i o drugim zemljama.

Skupljate novčanice a ujedno učite o istoriji, nauci, poznatim ličnostima, državnim uređenjima…..itd, super stvar zar ne?

Spoj lepog i korisnog.

Zato se ja numizmatikom bavim veoma dugo….

Oznake na novčanicama

Veoma bitna stvar kod kolekcionara je oznaka koja koja ocenjuje stanje u kojem  se nalazi….. ide od Poor kao najlošije pa do UNC, novčanice koje nisu bile u prometu: 

Term Uncirculated About Uncirculated Extremely Fine Very Fine Fine Very Good Good Fair Poor
Abbre

viation

UNC AU or aUNC EF or XF VF F VG G Fair Poor

Kao što smo i rekli iz novčanica se može dosta naučiti o istoriji pojednih zemalja. Obradićemo nekoliko država od kojih neke više i ne postoje, kao što su Jugoslavija, Nemačka Demokratska Republika, SSSR, Čehoslovačka, Libija, Irak………

Jugoslavija (1918-2002)

Jugoslavija je država koja je bila smeštena u jugositočnoj Evropi, postojala je u periodu od 1918. do 2002. godine. U periodu od nekih 90 godina koliko je postojala, nekoliko puta je menjala naziv i veličinu teritorije. Formirana je 1918. godine kao Kraljevina SHS da bi svoje postojanje završila kao SRJ…

*Kako su se menjala imenavlastidržavna uređenjaamblemiinflacija… 

najbolje možete videti po novčanicama……

Prva novčanica koju ćemo obraditi je 100 dinara Kraljevine Jugoslavije koja potiče iz iste godine kada je zvanično formirana kraljevina Jugoslavija 1929. godine, inače ova novčanica je kompletno preslikana novčanica Kraljevine Srbije u istom nominalnom iznosu.

Sledeća novčanica koju predstavljamo je 10 dinara Kraljevine Jugoslavije iz 1939. godine…… na kojoj se nalazi mladi Kralj Petar Drugi Karađorđević i stari most u Mostaru……. sa obe strane je natpis Kraljevina Jugoslavija na ćirilici i latinici…….

Nakon toga idemo na novčanicu od 500 dinara, izdata neposredno posle kapitulacije Jugoslavije 1941. godine, izadata od strane tadašnje Srbije pod vlašću Milana Nedića….. novčanice štampane u ovom periodu karakterišu likovi iz srpske istorije poput Njegoša i Vuka Karadžića, kao i prikazi srpskog seljaka na kojima dominira grb sa četiri odsila. Na poleđeni pojednih novčanica se nalazi grb tadšnje Srbije, koji je zapravo grb Kraljevine Srbije bez krune……

…..zatim nastavljamo sa novčanicama izdatim za vreme Titove Jugoslavije… prva novčanica koju ćemo obraditi je 100 dinara Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1953. godine (NASLOVNA FOTOGRAFIJA), po meni i jedna od najlepših…… na ovoj novčanici su prikazani radnici kako popravljaju lokomotivu, natpisi na srpsko-hrvatskom ćirilicom i latinicom, slovenačkom, makedonskom i jako interesantno, grb Jugoslavije sa samo 5 buktinja…… Muslimani ili danas Bošnjaci tada još nisu bili prizanati kao narod…..

Zatim ‘skačemo’ na 1990. godinu, pretposlednju novčanicu prave velike „Jugoslavije“ sa 6 republika iz vremena Ante Markovića (namerno kažem „velike Jugoslavije“ jer nazvati Srbiju i Crnu Goru Jugoslavijom je bilo ispostavilo se, bilo kao nešto poput veštačke tvorevine)…..

Na ovim novčanicama se nalazi čuveni spomenik  V-3, koji je smešten u memorijalnom parku Šumarice u Kragujevcu…… novčanice su bile u apoenima od 50 i 200 dinara……. (pre stablizacije i skidanja četiri nule nosile su nominale 500.000 i 2.000.000 din) posle stabilizacije koju je kao premijer sproveo Ante Marković marka je iznosila oko 7 dinara……

*Popularna novčanica od 200 dinara izdata za vremena Ante Markovića iz 1990.godine sa jedne strane ima spomenik V-3 u Kragujevcu a sa druge strane spomenik na Kozari, opet bratstvo-jedinstvo 

Pošto je Titova jugoslavija bila zemlja radnika seljaka i poštene inteligencije, na novčanicama su preovladavali motivi radnika u fabrikama, seljaka u polju, narodnih nošnji…… Na poleđeni većine novčanica štampanih u periodu 60tih, 70tih i 80tih godina prošlog veka nalazi se narodno kolo kao simbol zajedništva, bratstva i jedinstva. Pomoću natpisa želela se prikazati ravnopravnost naroda u Jugoslaviji. Na novčanicama su se stalno izmenjivali natpisi službenih jezika u Jugoslaviji, vodilo se računa da svaki jezik bude podjednako zasupljen, isto kao i pismo ćirilica i latinica….. čak se i o njihovom redosledu vodilo računa.

*100 dinara iz 1946.godina  „Ribar“

*500 dinara iz 1946.godina „Partizan“

Na novčanicama se pojavljuju Arif Herlalić, Alija Sirotanović, devojke u vojvođanskoj i dalmatinskoj nošnjite pojedina Meštrovićeva dela….. na jednoj novčanici izlazi i sam doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Titou pitanju je novčanica od 5000 dinara iz 1985. godineali je posle nekoliko godina povučena pošto je devalvacija „pojela pa nije vredela ništa…… tadašnji rudar Alija Sirotanović iz 1987. godine od 20.000 dinara je vredeo više…… pa je država tražila da se novčanica sa Titom povuče, pošto je bila obezvređena….. tada je postojao zakon o zaštiti lika i dela Josipa broz Tita. Kod novčanice sa Titovim likom postoji greška….. u pojedinim serijama kao godina smrti odšampana je 1930. umesto 1980….. te novčanice danas dosta više vrede…..

*100 din Dubrovčanka i Dubrovnik iz 1955. godine

* 5 dinara 1965.godina Žetalica

* 10 dinara, 1965.godina sa prednje strane nalazi se Arif Heralić, sa druge železara u Zenici gde je radio.

Mnogi ga brkaju sa Alijom Sirotanovićem….. rudarom iz Breze.

Željezara Zenica je osnovana 1892. pod nazivom EISENBERG ZENICA i radi do dana današnjeg, rekord ostvaruje 1987. godine…..

a po čemu je još poznata 1987. godina saznaćete ako nastavite da čitate tekst…….

Ovu novčanicu sam stavio iz razloga što je to bila novčanica koju tada skoro nije bilo moguće falsifikovati zbog nekoliko nijansi sive.

* 1974 -1986.  godine 1000 dinara Vojvođanka

*Oznaka na novčanicama u zamenskom broji ZA predstavlja zamenske novčanice koje su se dodatno štampale da bi zamenile novčanice u opticaju…. i ove novčanice obično imaju veću vrednost…..

*5000 din 1985. godina Tito

*1987.godina  20.000 dinara Rudar – Alija Sirotanović

1987. godine izlazi novčanica za likom Alije Sirotanovića sa nominalom od 20.000 dinara „rudara rekordera iz Breze“. Iste godine izlazi Album sarajevske grupe „Pozdrav iz zemlje Safari“ na kojoj se nalazi pesma Srce ruke lopata, posvećena upravo njemu…. iste godine Željezara Zenica ostvaruje dva rekorda, proizvodnju od 1,87 miliona tona čelika i rekordan broj zaposlenih od 24.000 radnika….. sve ovo se ‘potrefilo’ 1987. godine, da li slučajno ili…..

Novčanica sa likom Alije Sirotanovića je posle devalvacije i skidanja 4 nule bila – dva nova dinara…. što je za nas decu opet bilo dosta para…. toliko je koštala orignal figura Mastersa Hi-mena ili Skeltora….

*1988. godina god 50.000 „Dubrovnik“

*1000.000 iz 1989.godine … Inflacija je krenula….

***** Najvrednija novčanica koju je izdala SFRJ sa likom Ive Andrića od 5000 din. iz 1991. godine vredela je oko 400-500 dmdok najvrednija novčanica iz perioda inflacije u SRJ nije vredela bukvalno ništajer se kurs menjao svakog sata.….  karta vozom do Sivca je iznosila tada nekih ‘nenormalnih’ pet hiljada milijardi dinara….. 5.000.000.000.000 što beše nekoliko maraka…..

* 5000 dinara „Andrić“ iz 1991. godine (poslednja SFRJ novčanica) motiv takođe korišćen 1992. i 1993. godine

Ubrzo zatim Jugoslavija u tadašnjem obliku se raspada…… a Srbija i Crna Gora, „Žabljačkim ustavom” 27. aprila 1992. godine ‘sklepaju’ SR Jugoslaviju…… tada kreće neverovatna infalcija….. ove novčanice ne obrađujem….. najveća nominala je bila 500.000.000.000 sa likom Jovan Jovanovića Zmaja……

*500.000.000.000 iz 1993. godine „Zmaj“

Prva sledeća, ali i poslednja jugoslovenska novčanica koju ću obraditi je jedan dinar iz 1994. godine sa potpisom Dragoslava Avramovića – „super deke“ koji je izvršio monetarnu reformu…… tada 1 din je iznosio 1 DM……

*1 din iz 1994. godine Josif Pančić

NOVČANICE SU IZ LIČNE KOLEKCIJE…….

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5, izdavača Novog Radio Somborakoji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.S.

[1] https://nbs.rs/sr/novac-i-placanja/numizmatika_str/istorijat-novca/

Povezani članci

Moj hobi 3: Dxing (Oprema i propagacije)
Udruženje ECO ENERGY Sombor: XVII Međunarodni festival organske etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora

Kategorije

Izbornik