Najnovije

Ministar sporta Zoran Gajić u poseti Somboru: Sistem sporta u ovom gradu može da bude model za sve ostale gradove u Srbiji

 

  • Ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić, posetio je danas najveći pokriveni sportski objekat na teritoriji Grada Sombora, Gradsku halu „Mostongu“ i upoznao se sa detaljima trenažnog procesa borilačkih klubova koji ovde treniraju, Bokserskog kluba „Sombor“, Džudo kluba „Bačka“, Kik boks kluba „Kobra“, rvačkim klubovima „Radnički“ i „Soko“. U ime Grada Sombora, obilasku su prisustvovali i gradonačelnik Antonio Ratković i članica Gradskog veća za oblast sporta, dece, omladine i zdravstva Antonija Nađ Kosanović, kao i narodni poslanik u prethodna dva mandata u republičkoj Skupštini Goran Milić, direktor Sportskog centra Soko Darko Kosanović

Ministar sporta Zoran Gajić uputio je čestitke gradonačleniku Antoniju Ratkoviću i kako je rekao svim ljudima koji su u somborskom sportu omogućili i omogućavaju iz dana u dan sve bolje uslove:

  • Kao i uvek kad se dođe u Sombor stekne se utisak da je to jedan veoma razvijen grad, sa infrastrukturom, sa ljudima koji obraćaju punu pažnju na razvoj sporta sa velikom tradicijom, to je grad šampiona. Milina je videti kako danas stručni treneri u Somboru rade sa mladima u borilačkim klubovima – u ovom današnjem primeru, ovo je rasadnik talenata i mladi borci koji ovde uče prve korake mogu da odlaze u jače klubove u našoj zemlij, postaju reprezentativci, što je na neki način i cilj sporta. I svi drugi sportovi takođe zaslužuju pažnju, tako da možemo reći da je ovo jedan od najsportskijih gradova u našoj zemlji.

Na naše pitanje zašto je važno spominjati i obraćati pažnju na takozvane male klubove, iz kojih niču asovi?

  • U nauci, literaturi i u sportskoj praksi je potvrđeno da je izuzetno važan taj prvi trening, prvi trener, jer on pre svega uči decu bezgrešnoj tehnici i on radi nešto što smo mi u poslednje vreme zaboravili – trener vaspitava sportiste, načinom na koji treba pristupiti treningu, oporavku, zdravom načinu života, poštovanju protivnika, poštovanju svog kluba, svoje zemlje, svoga grada, svojih drugova. To je suštinska važnost identifikovanja mladog sportiste sa likom svoga trenera. Jedno od krucijalnih rešenja uspeha je pitanje rešavanja statusa klubova, takozvanih malih klubova. I zato je izuzetno važno ovo što je Sombor napravio, svoj sistem sporta u ovom gradu – da to bude model za sve ostale gradove u Srbiji. Mi imamo naravno mnogo sportskih gradova, ali ovo ovde što sam video u Somboru, u početnom sistemu obuke sportista je na vrlo visokom nivou. Jer to je baza koja nam omogućuje da imamo buduće olimpijske, svetske, evropske šampione, i zato čestitam svim ovim ljudima koji su u Somboru postavili sport na vrlo visoke noge.

Vaspitna komponenta utiče na razvijanje i patriotskog duha i ka svojoj sredini, i ka našoj zemlji Srbiji i ka svim pozitivnim vrednostima za koje se ovo društvo bori, zaključio je ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić, rekavši:

  • Vlada Republike Srbije, najviše rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, apsolutno prepoznaje sport ne samo kao nešto što će uzeti zlatnu olimpijsku medalju, istina, treba nam i to, svetske i evropske medalje, ali u svakom slučaju ta vaspitna komponenta sve ove dece ovde, i koji ne budu šampioni, oni će biti šampioni svakog dana kad odrade trening, i jednog dana kad se opredele za neke druge profesije, sigurno da će im bavljenje sportom pozitivno uticati da budu uspešniji i u svojim profesijama.

Gradonačelnik Antonio Ratković naglasio je izuzetnost važnosti rekonstrukcije sportskih objekata, u Gradskoj hali „Mostonga“ obnovljene su svlačionice, izgrađen novi parking, trafo stanica, u cilju da bude stavljena tačka na rekonstrukciju ovog objekta:

  • Oko jedanaest, dvanaest stavki je predviđeno ovim projektom, treba da bude odobrena građevinska dozvola za koju nedelju i očekujemo da početkom sledeće godine kad se završi javna nabavka i kad krenu radovi, da do leta sve bude završeno. Bitno je da su sredstva obezbeđena i da ćemo kompletnu rekonstrucikju hale završiti.

Ravnopravno, pažnja je usmerena i na rad u sportu u naseljenim mestima na teritoriji grada Sombora, podvukao je gradonačelnik Ratković:

  • Od prošle godine mi smo krenuli da po prvi put izdvajamo sredstva za sportske objekte, za saniranje – kako u gradu tako i u naseljenim mestima. U pripremi budžeta za narednu godinu, predviđamo čak trostruko veća sredstva kako bismo omogućili da i u selima poboljšamo sportsku infrastrukturu. Tu pre svega mislim na svlačionice, tuševe, tribine, reflektore, kako bi mogli da treniraju i noću, naravno i u druge sportove, ne samo u fudbal, jer nažalost u nekim selima postoje samo fudbalski klubovi, pa da i drugi sportisti mogu nesmetano da treniraju.

Galerija:

 

  • Projekat „Na licu mesta“ sufinansiran je iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

MUP Srbije: Apelujemo na građane da ne ostavlјaju električne uređaje upalјene bez nadzora i da obazrivo rukuju sa pećima na čvrsta goriva
Izbori 2023: Birački spisak na uvid građanima do 1. decembra

Kategorije

Izbornik