Region

Minela Morankić: Zbirka pesama ’’Tajne grofa Miškina’’

 

Piše: Milan B. Popović, književni kritičar, muzički CD recenzent, novinar, kolumnista i publicista!

 

  • Minela Morankić rođena je u Tuzli. Filozofski fakultet, Odsjek za žurnalistiku završila je na Univerzitetu u Tuzli, trenutno završava i drugi ciklus ovog studija. Višenagrađivana je književnica iz oblasti poezije i proze u Bosni i Hercegovini i regiji. Autorica je zbirke poezije „Cesta za nigdje“ (NIK-GRAFIT, 2018) i romana „Savršeno istempirana nesreća“ (Planjax, 2020), koautorica zbirke pripovijetki „Logor“, te zbirki poezije „Kad progovori tišina“, „Jer govor san produbljuje“, „Riječi sa Une“, „Silasci u godine“ i dr. Lektorica, urednica i recenzentkinja izdanja drugih autora. Članica je Grupe Lucido. Živi i radi u Lukavcu 

Pesnikinjina knjiga pesama, veoma zanimljivog naslova “Tajne grofa Miškina” (INDA doo – Grad Lukavac), koja naprosto tera svojim pesničkim subjektom na nova, ponovna čitanja i iščitavanja! Uvodnom, teškom, tromom, melanholičnom, misaonom gromadom Vas odvaljuje već u uvodnom čitanju u komadu – “Iz bičve prst”, da bi ništa manje atmosferskom snagom i gabaritnom produhovljenom i ezoterijski transcendentalnom energijom, Minela Moranjkić, iz Lukavca, nastavila da drži konje u galopu i konce čvrsto u svojim ženskim, ali odvažnim i smelim a hrabrim – pesničkim damskim rukama!

Krajnje je lep i interesantan, vredan otkidaj od srca, pesnički, naravno, kojeg je ona upravo onako kako treba i nazvala: “Umjesto epitafa” – a on, u Minelinom, veoma specifičnom – i za mnoge čitaoce, neočekivanom, i nespremno dočekanom smislu liričkih tematskih odabira, kazuje upravo ovako:

„Ne bole sva umiranja podjednako
Neka su jača i od same smrti
Ruke su stvorene da se pružaju, šire
Nisu samo obogaćene milovanjem
Siromašniji za jedan četvrt vijeka
Odlaziš ne obazirući se
I shvataš da je bilo pogubno roditi se nag
Shvataš da sve što je iza tebe ostalo
Su rupe u nečijem srcu
Srcu i sjećanju!“

Sama pesnička semantička košulja tokom cele knjige pesama “Tajne grofa Miškina” je veoma ozbiljna, gotovo smrtno ozbiljna, suzdržana i ovde nećete naći cveće, ljubičice i sunčevu svetu – već čemer, bol i jad – ali to shvatite draga čitalačka publiko i čitalački auditorijume samo i isključivo kao FAKTOR X i KVALITET PLUS ove zbirke pesama Minele Moranjkić, koja nije slučajno – eto tek tako!!! – dobila sve te silne pesničke nagrade u svom životu, a njoj u najskorije vreme, već sledeće kalendarske 2023. godine, koja je na pragu, želim još koju, možda baš za ovu zbirku pesma – jer je u potpunosti i zaslužuje!

Recenzenti u samoj knjizi pesama “Tajne grofa Miškina”, jesu izvanredni Branislav Lukić Luka i Emir Sokolović, koji su izneli vanserijske, svoje zasebne lične opservacije, gledišta i stanovišta na poetski kod i na tok lirike Minele Moranjkić, zastupljene u tek objavljenoj, luksuzno opremljenoj zbirci pesama, naslova “Tajna grofa Miškina”.

“Tajne grofa Miškina” je ozbiljna, nadahnuta, inteligentna, vokabularom potpomognuta, ambiciozna zbirka, stvorena u zasluženom savezom sa Muzom i sa duhom, postala u geografskom regionu u kojem živimo, neka vrsta retkosti i iznenađenje koje potpuna neočekivanost čini još efektnijim i dragocenijim. Poezija se u svesti najšireg čitalačkog kruga, suviše često da bi bilo slučajno, u savremenom, ultrabrzom i ultrabanalnom dobu i diktatu supermarket kulture, svrstava u prevaziđene i nekompatibilne oblike umetničkog delovanja. Međutim, bez obzira na neobično visok sistem obeshrabrivanja, postoje pojedinci – poput Minele Moranjkić, spremni i sposobni da, izdržavši sva neminovna iskušenja, budu nazvani istinskim pesnikinjama i istinskim pesnicima! To Minela Moranjkić – istinski i jeste !!!

“Da si sretna, vele!” – lirički zapis na 17. strani, svakako je lični favorit potpisnika ove recenzije, moje malenkosti – Milana B. Popovića, mada među lične favorite mogu da uđu minimum još pet do deset pesama u najužem izboru, jer je ovo odista, jako kvalitetna zbirka pesama kakva se danas retko sreće u savremenoj kulturnoj izdavačkoj ponudi, i srećan sam što je došla u moj čitalački i kritično recenzentski posed, na moje veliko pesničko zadovoljstvo pre svega!

Pesme “Iskrivljena metorološka vijest” i pesma “Irade”, kao da dele svoju identičnu simboličnu sudbinu u njihovim pesničkim slikama! To odista, i na prvu ruku deluje dosta kontrastno, ali je istinito i argumentovano tačno i gotovo ubitačno tragično!
Predivna je ali u isto vreme setna i tužna Minelina pesma: “Kad ostavljaš” kao i njen, možda i dodatak, nastavak, u vidu pesme pod naslovom: “Voleći vas”. Posebno mi se dopala veoma otvorena, jasna i konkretna pesma “(Sto)prvi”, na 33. strani knjige pesama “Tajne grofa Miškina”. Ona je naprosto – fabulozna, i očarala me je!
Pesme “Ples ranjene balerine” i “Pelikani” su briljanti i dijamanti ove zbirke pesama, i možda, dva najuspešnija ispovedna poetska zapisa u knjizi, od zaista mnogih uspešnih u njoj!!! Teško je razgraničiti ih po ekvivalentnu umetničke vrednosti jer vibriraju naosetno bliskim a visokim umetničkim standardima koja puno nose, donose i obećavaju, pružaju i daju, što je sasvim sigurno, čitljivo i uočljivo!

Da nije tako, ni dva iskusna maga književne, likovne i umetnosti generalno, poput multimedijalnog umetnika Branislava Lukića Luke i Emira Sokolovića, ne bi obratili svoju pažnju, ne bi odvojili svoje cenjeno vreme, pažnu i trud, da pročitaju rukopis knjige, i odazovu se rado i napišu, svako od njih dvojice, svoju zasebnu recenziju knjige u samoj knjizi, impresivnih i nimalo naivnih i nimalo lakih za varenje i razumevanje i čitanje pesama, barem za većinski deo čitalačke populacije. Meni je njena poetička odmerenost sela k’o melem na ranu, priznajem! I Branislav Lukić Luka i gospodin Emir Sokolović, su svako na svoj način i iz svog ugla gledanja pravilno procenili umetnički domet i suštinu poetike, i lirički ključ pesništva poetese Minele Moranjkić, koja polako ali sigurno, stasava u jednu od vodećih diva regionalnog ženskog pesničkog pera modernog doba, a starog dobrog oštrog misaono refleksivnog i produhovljenog kova!

U tom smislu i kontekstu, mišljenja sam da je zbirka pesama Minele Moranjkić iz Lukavca (Bosna i Hercegovina) prevazišla sva moja i najbolja, i najlepša očekivanja, što je u najmanju ruku – super i ekstra fabulozno! Ovo, danas, pred nama i u našim rukama, stihovni otkidaji međ koricama knjige “Tajna grofa Miškina” je maestralna knjiga, pretežno melanholičnih i teških, turobnih pesama. Iako nisu baš sve takve, ima i izuzetaka, ima i ljubavnih tematskih odabira, ali im svojstvena životna bekstva iz jezivog luna parka naše (ljudske) bačenosti u svet! Sve u svemu, knjiga vredna apsolutno svake pažnje, i površnog i predanog čitaoca, pa ko od njih do koje strane izdrži, i ko koji mentalni i intelektualni opseg i kapacitet ima i poseduje da shvati, upije i razume!

Ja veoma dobro jesam! Zato mi se i dopada! Zato sam i celu noć čitao ovu knjigu pesama i u isto vreme i pisao ovu detaljnu i iscrpnu recenziju, jedne nedelje na ponedeljak, a treba ujutru u ponedeljak da krenem budan na posao – RADOSTAN- što sam doživeo duhovno, još jedno, tako dugo čekano, iznenadno, poetsko USHIĆENJE, koje mi HRANI DUŠU, koja sve vreme u ovom surovom svetu, surovih ljudi – pati!

Uz vrhunsku i vanserijsku gorostasnu i prvoklasnu poetesu, Minelu Moranjkić takođe vanserijskog pesnika i likovnog umetnika, takođe iz Lukavca, njenog sugrađanina, Branislava Lukića Luku, ja se više ne osećam usamljenim umetnikom u regionu, ne osećam se usamljenim pesnikom i stvaraocem! Ja se saživljavam sa njima i njihovim delima, mislima, emocijama, stihovnim emocionalnim nabojima – kojima je Minela Moranjkić naročito nadarena i talentovana, i na tome joj treba i privatno i javno dati na značaju i pohvaliti je, potcrtati to i naglasiti, evo upravo kako ja sada to činim!
To je najmanje, kao pesnik i književni kritičar, što za ovakvu kvalitetnu ali istinski prvoklasnu i mladu poetesu Minelu Moranjkić, lično ja, MILAN B. POPOVIĆ, iz Beograda, mogu da učinim – od mog tetoviranog srca!

Toliko!

Akademska desetka za kraj!

  • Sa fejsbuk stranice Grupe Lucido, Tuzla, Lukavac, Bosna i Hercegovina: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.382898306251409&type=3

 Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Završna konferencija projekta „Razvoj turizma za osobe sa invaliditetom u prekograničnom području Baja – Sombor
Trinaesta Riverijada u znaku performansa Zdravka Odorčića

Kategorije

Izbornik