Ekonomija

Marko Čadež: Digitalizacija briše jaz između urbanog i ruralnog

 

  • Živimo u jednom euforičnom vremenu kada su u pitanju biznis, inovacije, primena veštačke inteligencije i drugih proizvoda tehnološke revolucije. Pod uticajem savremenih tehnologija poslovni ambijent se radikalno promenio kao i struktura privrede u Srbiji i globalno dok digitalizacija briše jaz između urbanog i ruralnog, ocenio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) u podkastu Telkast

U turbulentnim i trusnim vremenima, po rečima Čadeža, iskoristili smo jedan od naših većih talenata, a to je da preživimo, tranformišemo se, budemo fleksibilni i ojačamo našu privredu.

  • U proteklih 10 godina duplirali smo BDP, nezaposlenost je više nego duplo manja sa 23-25 procenata pala je na manje od devet odsto. Sve više novca ostaje u kompanijama za reinvestiranje, dosta je stranih investicija, Srbija je iskoristila prednosti „nearshoring“-a i upravo je 2/3 ulaganja evropskih kompanija u region, došlo u našu zemlju – ističe Čadež.

Za razliku od ranijih vremena kada su radna mesta bila zasnovana na nižim tehnologijama, postavljajući digitalizaciju kao prioritet i zanimljivom politikom, uspeli smo da preskočimo nekoliko koraka i razvijamo ekonomiju zasnovanu na znanju. Naš prvi izvozni proizvod nije više malina nego softver, koji raste po stopi od 40 odsto godišnje. Broj zaposlenih u IKT sektoru je šest puta veći i ne obuhvata samo programere već i zanimanja kao što su ekonomisti, psiholozi i druga, dodaje predsednik PKS.

Ističe da je digitalizacija već tu, da je neminovnost, kao i da nema kompanije niti čoveka u svetu biznisa da ne koristi digitalne alate, veštačku inteligenciju i druge prednosti tehnološke revolucije.

Digitalizacija, po rečima Čadeža, briše jaz između urbanog i ruralnog što najbolje pokazuje podatak da 300.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i farmera koriste digitalnu bazu podataka e-agrar koji je i ujedno i najtraženija reč na netu u Srbiji ovo godine.

Svaka nova tehnologija koja dolazi ima svoje rizike i prednosti, uvek je to isto pitanje počev od vremena kada se pojavila parna mašina, zatim televizor, faks, kompjuter i internet.

  • Ne možete da zaustavite tehnologiju, ona jednostavno donosi ono što možete da radite je kontrol risk menadžment, da regulišete kako najmanje može da bude štetna – naglašava Čadež.

Podseća da je PKS pre pet godina osnovala Centar za digitalnu transformaciju koji uz podršku stručnih konsultanata pomaže kompanijama da prođu kroz procese digitalne transformacije poslovanja i budu konkurentnije.

  • Već imamo 5.000 kompanija koje su prošle kroz digitalnu strategiju, oko 1.000 ih je već implementiralo ozbiljne programe – rekao je Čadež i dodao da za programe CDT mogu da konkurišu sve kompanije od pekare preko turističke agencije do proizvodnje čipova.

Veliki iskorak za Srbiju i Beograd biće organizacija specijalizovane izložbe EXPO 2027, koja će kako objašnjava Čadež, obezbediti infrastrukturu, zatim izgradnju jednog od najmodernijih sajmova u Evropi, kao i biznis centara. Sve ovo stvalja Beograd na vodeće mesto na biznis mapi regiona i otvara prilike da u našu prestonicu, zbog odličnog položaja, prebace svoje centrale ovde.

  • Za to vam je potrebna infrastruktura, potrebni su biznis parkovi, koje možete da izgradite ako imate nešto kao što je EXPO – ističe Čadež.

Najavljuje održavanje dve velike konferencije posvećene novim tehnologijama i inovacijama. Jednu u saradnji sa  „Gitex“ sajmom, koji je najveći sajam za tehnologije u Aziji i Evropi, dok će druga biti u saradnji sa  „Startup Genome“, jednom od najvećih svetskih organizacija za startapove.

Govoreći o komunikacijama, podseća da su se načini komunikacije dosta promenili, kao i da društvene mreže imaju posebnu ulogu. U korišćenju društvenim mreža, kako ističe, važno je biti autentičan i uvek tražiti nove načine komunikacije.

  • Danas morate mnogo više da se potrudite da biste dobili vrstu balansa u različitim mišljenjima koja postoje oko neke stvari nego pre 10 godina, kada ste mogli da kupite dve tri novine ili pogledate dva tri sajta iz različitih uglova – ocenjuje predsednik PKS. Na pitanje novinarke da li prati podkaste navodi da ih dosta sluša najviše iz domena veštačke inteligencije i njene primene u poslovanju, zatim dosta iz psihologije i geopolitike

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Poseta zamenika gradonačelnika Subotice RPK Sombor
RZS: Prosečna bruto zarada u Srbiji za oktobar skoro 120.000 dinara

Kategorije

Izbornik