Ekonomija

Marko Čadež: Biće dovoljno hrane za zemlje Otvorenog Balkana, nema straha od nestašica

 

  • Zemlje Otvorenog Balkana, Srbija, Severna Makedonija i Albanija ne treba da brinu i strahuju od mogućih nestašica hrane, što danas postaje sve veći problem imajući u vidu globalne izazove u snabdevanju. Tu smo da pomognemo jedni drugima, poručio je poslednjeg martovskog utorka Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije

– Nisu prednosti Otvorenog Balkana samo brži prolazak kamiona i što nema čekanja. Prednost je u ovim kriznim vremenima što sve tri zemlje među sobom sarađuju kada je u pitanju bezbednost hrane i snabdevanje osnovnim životnim namirnicima. To su velike stvari da ne moramo među sobom da razmišljamo da li ćemo imati brašno, ulje, šećer. Ako smo se usaglasili da jedni drugima pomažemo onda to i radimo – istakao je Čadež.

On je sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim obišao granični prelaz Preševo Tabanovce i razgovarao sa špediterima, predstavnicima kompanija, carinskih, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih službi o tome kako se u praksi sprovode sporazumi i dogovori u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan, šta su izazovi, a šta prednosti kada je u pitanju slobodan protok robe između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Kako je objasnio, na terenu su vidljivi rezultati nakon primene dogovora iz Niša i Tirane, te je vreme čekanja kamiona i završavanja procedura oko 15 minuta. Podseća da je ovaj granični prelaz najbrži po protoku robe od svih srpskih graničnih prelaza i da su u razgovoru sa nadležnim službama želeli da čuju šta su izazovi i kako može da se pomogne da se stvore bolji uslovi za još efikasniji rad službi na granicama, što je u interesu kompanija.

Zoran Jovanovski, potpredsednik Privredne komore Severne Makodonije ističe da ohrabruje podrška i raspoloženje prema Otvorenom Balkanu, da se sarađuje i da se traže kvalitetna rešenja na dobrobit svih.

Prošle godine preko Preševa je prešlo oko 220 000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno. Iz Albanije je bilo registrovano 1.696 teretnih vozila a iz Severne Makedonije 105.000 vozila.

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini, iznosila je 1,372 milijarde evra. Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra. Suficit Srbije u razmeni sa Albanijom i S.Makedonijom je iznosio 637 miliona evra. Srbija je u Albaniju i Severnu Makedoniju najviše izvozila električne mašine i opremu, mineralna goriva, ulja i voskove, gvožđe i čelik, kotlove, mašine i uređaje, žitarice, vozila. Sa druge strane, najviše uvozimo gvožđe i čelik, proizvode od gvožđa i čelika, povrće i voće, farmaceutske proizvode. Skoro 5.000 kompanija iz Srbije posluje sa partnerima iz Albanije i Severne Makedonije.

Inicijativu intenzivnije saradnje na Zapadnom Balkanu pokrenula su 2019. tri lidera – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU. Otvoreni Balkan je odgovor na zahteve privrede, kompanija i realnog života. Inicijativa pokrenuta pod nazivom Mini Šengen preimenovana je u Otvoreni Balkan, a mogu joj pristupiti sve ekonomije u regionu.

Izvor: pks.rs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Otvoreni Balkan u praksi: Predsednici privrednih komora obilaze granične prelaze i na licu mesta rešavaju probleme privrednika
JKP Vodokanal Sombor: Uspela sanacija kvara na vodovodnoj mreži

Kategorije

Izbornik