Najnovije

Likovna okupacija „Sarajevo ’24“ objedinila učesnike Ex-Yu prostora

 

  • Uz saradnju, podršku i pomoć menadžmenta hotela „HILLS“, KJU zastićena prirodna područja Sarajevo, JP „Sarajevo“ i „INDEXLINE“ d.o.o, u poslednje subote prošlog meseca, u sarajevskoj Vijećnici je svečano otvorena jedinstvena kulturna manifestacija pod nazivom LIKOVNA OKUPACIJA „Sarajevo ’24.“

Ova manifestacija je okupila učesnike sa Ex-Yu prostora (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija).

Dešavanje je upriličeno povodom 40 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara i 40 godina od izdavanja albuma „DAS IST WALTER“ grupe Zabranjeno Pušenje.

Uz postavku slika posvećenih stvaralaštvu Maka Dizdara, prisutnima su se obratili Zenit Đozić, Elvis J. Kurtović, Muhamed Smailhodžić i direktor KJU za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković.

Idejni tvorac manifestacije je Mošo Novković (UG „Kulturna gerila“) iz Kljajićeva, selektor i slikar Mirza Ajkunić iz Sarajeva, a asistentkinja organizatora Sara Novković Tepšić iz Kljajićeva.

Sutradan, u nedelju, 28. aprila, učesnici su slikali na Vrelu Bosne, a tokom svih dana Okupacije atelje je bio postavljen i u hotelu „Hills“ u kome su učesnici bili smešteni.

Manifestacija pod sloganom „a sada nešto sasvim drugačije od likovne kolonije“ završena je 1. maja. Zatvaranje je bilo upriličeno u kongresnoj sali hotela „Hills“, uz izložbu svih slika koje su nastale na OKUPACIJI i uz kulturno-umetnički program.

Učesnicima su se obratili Asad Jelešković, Mirza Ajkunić, Dalibor Dado Ćetković i Elvis J. Kurtović. Poeziju su čitali Mošo Novković, Hrvoje Marko Peruzović, Sara Novković Tepšić i Rosana Dvoržak, koja je izvela i dve muzičke numere.

Na ovaj način je završen najznačajniji regionalni likovni događaj.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Редовна акција давања крви
EKO Serbia donacijom obeležila otvaranje prve benzinske stanice u Smederevu

Kategorije

Izbornik