Najnovije

Lidija Škorućak, Somborka u ekipi novog svetski prestižnog priznanja: EMMY nagrada

 

Ekipa u kategoriji ‘dizajna frizure iz epohe’, u kojoj se nalazi rođena Somborka Lidija Škorućak, osvojila je najprestižnije svetsko televizijsko priznanje, Emmy nagradu, za ostvarenje u planetarno popularnoj televizijskoj seriji Bridgerton sezona 2

U originalu, na portalu ove glasovite filmske kuće, na web-adresi: https://www.emmys.com/, stoji sledeće:

Outstanding Period And/Or Character Hairstyling – 2022

WINNER:

Bridgerton

„The Viscount Who Loved Me“

Kako po pravilima za ovako visoku nagradu stoji, nominacije se daju za četiri konkurenta za glavnu nagradu u istoj kategoriji, pa je najpre (u julu ove godine) objavljena nominacija, za kategoriju: izuzetno ostvarenje u dizajnu frizura iz epohe. Pobednička ekipa je nominovana zajedno sa još tri serije: Stranger things Pam& Tommy, The First Lady i Marvelous Mrs Maisel.

  • Serija koju sam radila, Bridgerton (Bridžiton) zahvaljujući vrlo brzoj popularnosti je ušla u 2. sezonu – pojašnjava Lidija Škorućak i precizira: – Interesantno je da je i prva sezona, a drugi dizajner, dobila isto Emmy prošle godine pa se nekako nismo ni nadali da ćemo mi i sada biti pobednici.

Dizajner fruzura i šminke je izuzetno talentovana Šveđanka Erika Okvist (50), koja živi u Londonu već dugi niz godina i ređa uspehe.

  • Ona je zaslužna i za moj prvi posao koji me je doveo u London (Mr Selfridge, 2015. godine) i za još jedno elitno priznanje – BAFTA, za nagrađenu seriju Taboo, takođe za šminku (Tom Hardy, glavna uloga). Nakon 6 godina od Tabua, bilo je više Erikinih pokušaja da me priključi timu, ali ja sam se nalazila baš tada na drugim stranama, raznim poslovima, čak sam i dizajnirala jednu seriju u međuvremenu koja je takođe bila u trci, ali ne i nominovana – za EMMY za šminku (Flack sezona 2./), ali sada se beše „poklopilo“ da sam slobodna… taman pri kraju snimanja – priča Lidija i dopunjuje: -Witchera za šminku smo dobili nagradu BAFTA ove godine, te sam sa velikim zadovoljstvom ponovo ukročila u tim Erike Okvist.

Glumica kojoj Lidija Škorućak radi frizuru/periku i šminku iz nagrađene sezone 2 Bridžitona je Ruth Gemmell koja igra ulogu Lady Bridžiton (sa njom je i ove sezone 3, koju upravo snimaju) i Shelly Conn (igrala je Mrs Sharmu), kao i Mrs Varley (služavka u kući Featherington) i još nekoliko daily igrača, glumaca koji imaju sjajne epizodne uloge.

  • Izgled perike/frizure iskreiram sama u okviru inicijalne ideje o njenom izgledu koja se ustanovi u pripremama tako da imam potpunu slobodu u tom smislu – nema razloga da krije zadovoljstvo, inače po prirodi ali ne i u poslu skromna, harizmatična Lidija. – Naravno, svaka njena pojava je malo drugačija, posebnija, u zavisnosti od kostima, ukrasa u kosi pa onda s obzirom na okolnosti, prilike (izgled dok je u kući, posete, balovi, šetnje u prirodi, vožnja u kočiji…) biva i takav izgled, frizura…

Kostimi su inače ručno rađeni i zaista je pravi doživljaj, kako napominje i Lidija, uživo videti sve te detalje vrhunski istkane. Osim prelepog dekora u studiju, lokacije su stare građevine po čitavoj Engleskoj, parkovi i obale reka, jezera, kanala i to impresionira posebnu čar dok radi, navodi, na ovoj seriji čije je zbivanje smešteno u Regency period, 1813. godine.

  • Primam ovaj Emmy u ime mog predivnog i opasno talentovanog tima. Zahvaljujući Marku Pilcheru koji je prvi postavio osnove ovog divnog sveta Bridgertona. I želim da se zahvalim svima koji su verovali u mene. I svima koji nisu verovali jer na kraju krajeva bez svih njih ne bih bila ovde gde sam. Veoma sam ponosna i polaskana ovom nagradom. Hvala Emijima. Hvala mom talentovanom timu, Bridgerton sezona 2. Svi ste vi pobednici – izjavila je na dodeli nagrade Erika Okvist, uz pominjanje svih imena u ekipi i naše Lidije Škorućak.

U najkraćem: Osmoro bliskih – braće i sestara porodice Bridgerton traži ljubav i sreću među londonskom elitom. Nadahnuto bestselerima Julije Quinn. U glavnim ulogama su svetski poznata, popularna imena: Adjoa Andoh, Julie Andrews, Lorraine Ashbourne

O dodeli:

74. dodela nagrada Emi za kreativnu umetnost održana je 3. i 4. septembra u Majkrosoft teatru u centru Los Anđelesa u Kaliforniji, SAD. Ceremonija je emitovana u Sjedinjenim Američkim Državama na NBC-u, a održana je u ponedeljak kako bi se prilagodila emisija NBC-ja o fudbalu u nedelju uveče (u pitanju je svakako solidarnost u medijskom smislu). Nominacije su objavljene 12. jula 2022. Ceremoniju je producirala Done and Dusted i Hudlin Entertainment, a režija je delo Hamish Hamilton.

Podsetimo, SomborkaLidija Škorućak ima u svojoj već lepo ispisanoj biografiji priznanja najviše klase, a kako smo objavili, osim ostalih nagrada, bila je u timu pobednika, najvišeg evropskog filmskog priznanja – engleskog Oskara za šminku i frizuru (donji link):

https://www.noviradiosombor.com/vesti/turizam/turisticka-organizacija-grada-sombora/itemlist/search?searchword=lidija+%C5%A1koru%C4%87ak

Novi Radio Sombor, Udruženje „PODIUM“ i Granski sindikat KUM-kultura,umetnost,mediji „Nezavisnost“ izražavaju sve čestitke Lidiji Škorućak, koja je započela karijeru u Narodnom pozorištu Sombor, nastavila stazama uspeha u najrazvijenijim tv, filmskim i pozorišnim evropskim i svetskim kućama, na ponos svom rodnom gradu, Somboru.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

 

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izlazi na izbore za Hrvatsko nacionalno vijeće
Lidija Škorućak, from Sombor, in the team of another prestigious award: the EMMY award

Kategorije

Izbornik