Višejezično

Kórusok szemléje Pélmonostoron

 

  • Az elmúlt hétvégén Pélmonostoron találkoztak a horvátországi magyar kórusok, a Pélmonostori Magyar Kultúregyesület szervezésében. Az egyesület 25 évvel ezelőtt alakult meg, s azóta a térség legaktívabb egyesületeinek egyike

Saját székházzal, konferenciatermekkel, a próbákhoz kialakított helyiségekkel és gyönyörűen kiépített és berendezett vendégházzal büszkélkedik, amelynek megnyitója 2005-ben volt. A szakcsoportok eddig 11 országban vendégszerepeltek és mintegy 700 alkalommal léptek föl. Asszonykórusuk nagy sikereket ért el a régióban. Az egyesületben igyekeznek belenevelni a magyar önazonosság-tudatot a fiatalabb korosztályba is, így a szülők mellett a gyermekek is bekapcsolódtak a hagyomány őrzésébe.

A vendéglátókon kívül a szemlén részt vett az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület kórusa, a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület kórusa, a kórogyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület kórusa és a Mohácsi Polgárok Olvasókörének dalárdája.

Ágh Izabella, a Pélmonostori Magyar Kultúregyesület vezetője köszöntötte az egybegyűlteket:

  • A magyar népdal szép. Szép nekünk, magyaroknak, de szép másoknak is, a körülöttünk élő embereknek is. Alapvetően azonban nekünk, magyaroknak szól, mert a mi belső húrjainkat pendíti meg. Általában ehhez kell egy összetartó erő, egy szülő, barát, egyházi tiszteletes, zeneoktató. Az a cél, hogy meghalljuk, megértsük a népzene, a népdal üzenetét” – hangsúlyozta.

A határon túlról is érkeztek vendégek, Magyarországról tiszteletét tette Szűcs László, az Olvasókörök Szövetségének társelnöke, Szerbiából Tóth Bátori Erzsébet, az Olvasókörök Szövetségének határon túli tevékenységekkel megbízott koordinátora, valamint a zombori székhelyű Pódium Egyesületnek és a zombori belvárosi nyugdíjasok egyesületének a képviselői.

A rendezvényen körvonalazódtak a regionális együttműködési lehetőségek is, amelyekhez a Mohácsi Polgárok Olvasókörének elnöke konkrét javaslatokat is megfogalmazott.

tbe

(tekst preuzet iz dnevnog lista Mađar So, od 12. juna 2023)

Foto: Srđan Ačanski


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora i 16. „Slamarsko-slikarska kolonija“ u gradinski salaši
Hrvatski dom izgrađen u Subotici

Kategorije

Izbornik