Najnovije

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja

 

  • Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja poziva na solidarnost, podršku i jednak tretman sve dece i odraslih iz izbegličke populacije kojima je potrebna zaštita. Prema podacima Agencije UN za izbeglice (UNHCR), po prvi put u istoriji, broj izbeglica u svetu prešao je 100 miliona.

Broj izbeglica je naglo uvećan nakon izbijanja rata u Ukrajini, kao i konflikata i sukoba u ostalim delovima sveta koji su se nastavili u 2022. godini, i zbog kojih su, između ostalog, izbeglice i migranti iz Azije i Afrike nastavili da stižu na Balkan. Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja podseća da je svim izbeglicama zajednička ljudska patnja kroz koju prolaze i da izbeglicu ne čini ni rasa, ni vera, ni etnička pripadnost ili političko opredeljenje. Moramo obezbediti da se sve izbeglice u Srbiji, i deca i odrasli, osećaju dobrodošlo. Klasifikacija izbeglica na dobrodošle i one koji nisu dobrodošli, ne predstavlja samo izostanak ljudskosti i empatije, nego predstavlja versku i rasnu diskriminaciju i diskriminaciju na osnovu etničkog porekla.

Takva diskriminacija antagonizuje naše društvo, širi strah, ksenofobiju i islamofobiju, što se često završava različitim oblicima nasilja. Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja pozdravlja odluku vlade Republike Srbije o pružanju privremene zaštite licima koja su prinuđena da napuste Ukrajinu iz marta ove godine, kao i human odgovor prilikom prihvata i zbrinjavanja ukrajinskih državljana u Srbiji.

Ova mera je dobar primer kako treba postupati sa svim ljudima koji su u potrebi za međunarodnom zaštitom, posebno kada se radi o jednoj od najranjivijih grupa – deci.

  • Dok nismo stigli u Srbiju, mi nismo znali da Svetski dan izbeglica postoji – kažu trinaestogodišnji Ahmed i četrnaestogodišnji Ali iz Sirije, koji su krov nad glavom pronašli u prihvatnom centru u Preševu. – Veoma nam je drago da postoji takav dan. Mnogo nam znači što u prihvatnom centru u kojem boravimo postoji učionica u kojoj učimo i što se tamo slobodno igramo. Želeli bismo da imamo novu loptu i da nas slobodno puste da idemo gde želimo. Mi samo želimo bolji život – rekli su dečaci.

Da bi se taj bolji život i desio, potrebno je da učinimo sve da se poštuju Konvencija o statusu izbeglica i Evropska konvencija o ljudskim pravima, i što je još važnije, da ovi važni dokumenti jednako važe za sve. Zato je neophodno da nadležne institucije i organizacije pružaju ujednačenu podršku svim prisilno raseljenim ljudima, bez obzira na njihovu rasu, veru ili nacionalnost. Takođe, ne sme se dozvoliti favorizovanje jedne grupe izbeglica u javnom prostoru, jer takva atmosfera dovodi do toga da patnja ljudi koji su u istoj životnoj situaciji ostane nevidljiva. Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja čine organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danish Refugee Council (DRC), Indigo, Mreža psihosocijalnih inovacija (PIN), Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT), Refugee Aid Serbia (RAS), Centar za integraciju mladih (CIM) i Save the children za severozapadni Balkan.

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Najavljujemo: 17. Memorijal “Jovan Đuran“
Dva događaja filatelista u Apatinu

Kategorije

Izbornik