Kultura

KC LAZA KOSTIĆ Sombor: 16. Međunarodni bijenale umetnosti minijature iz Gornjeg Milanovca

 

  • Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor od 15. marta do 9. aprila biće domaćin izložbe koju čini postavka 16. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature iz Gornjeg Milanovca. Ovom prilikom biće izložen deo Zbirke gornjomilanovačkog međunarodnog bijenala umetnosti minijature sa oko tri stotine odabranih radova

Međunarodni bijenale umetnosti minijature je jedinstvena svetska manifestacija umetnosti malog formata i održava se svake druge godine u Gornjem Milanovcu. Ove godine 16. bijenale umetnosti minijature biće od 22. aprila u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, a postavka koja će u Somboru biti izložena na svoj način je pretpremijera cenjenog bijenala.

Svečano otvaranje izložbe biće upriličeno u utorak, 15. marta u Galeriji Kulturnog centra, na adresi Laze Kostića 5, s početkom u 18 časova. Zbirku bijenala čine radovi koje su organizatori manifestacije, počev od prve izložbe, 1989. godine, dobijali na poklon, otkupljivali, ili su kao nagrađeni radovi trajno ostali u njegovom vlasništvu. Zbirka trenutno broji više od 1.500 radova iz svih oblasti likovnog, primenjenog i uopšte vizuelnog stvaralaštva.

Sa svakom novom izložbom fond radova sve više se uvećava. Zahvaljujući Zbirci minijatura koja već sadrži impozantan broj radova, došlo se na ideju o osnivanju jedinstvenog muzeja minijature u Gornjem Milanovcu. Očekuje se da će konkretni poslovi u vezi sa realizacijom ove ideje biti realizovani narednih godina – tokom četvrte decenije postojanja Bijenala.

Prva izložba umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu organizovana je u decembru 1989. godine po uzoru na sličnu manifestaciju malog formata u Torontu /Kanada/ na kojoj je gornjomilanovački priznati umetnik, slikar Milan Miletić, dobio jednu od glavnih nagrada. Na ideju i inicijativu Milana Miletića i tadašnjeg predsednika milanovačkog Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Nebojše Savovića Nesa pokrenuta je izložba pod nazivom Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti.

Organizator drugog Bijenala /1992/ bilo je milanovačko Udruženje umetnika sa suorganizatorom “Dečjim novinama”, trećeg /1994/ Udruženje i Muzej rudničko-takovskog kraja, četvrtog /1996/ Muzej rudničko-takovskog kraja, a od petog /1998/ do danas Kulturni centar Gornji Milanovac. Od trećeg Bijenala izložba dobija međunarodni karakter i postaje najveća i najsveobuhvatnija manifestacija umetnosti malog formata u svetu.

Na šesnaest dosadašnjih izložbi učestvovalo je iznad devet hiljada odabranih umetničkih stvaralaca sa oko trinaest hiljada radova, dok je broj učesnika na konkursu znatno veći. Značaj i održivost Bijenala minijature je u mogućnosti pratnje određenih kretnji i trendova savremene umetnosti kroz medij minijature.

Na izložbama učestvuju umetnici iz čitavog sveta, koji se bave svim oblastima vizuelnog stvaralaštva: slikarstvom, grafikom, crtežom, skulpturom, primenjenom umetnosti, fotografijom i intermedijom. Održavajući kvalitet i kredibilitet manifestacije već više od tri decenije, Kulturni centar Gornji Milanovac kao stalni organizator, uz veliku pomoć Opštine Gornji Milanovac i Ministarstva za kulturu Republike Srbije, nastavlja veliku misiju jedinstvene i jedne od najprestižnijih manifestacija umetnosti malog formata na svetskom nivou.

Izborom radova Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor s ponosom utemeljuje saradnju sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac, a time i jača obostrano pozicioniranje na internacionalnoj umetničkoj izlagačkoj mreži.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Alice in WonderBand: Koncerti u Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Banjaluci
Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Sombor: Književno veče Milana Nikolića Izana

Kategorije

Izbornik