Najnovije

Karlo Puškarica, direktor Agrobiznis centra na današnjem dodeljivanju ugovora u Somboru za bespovratne subvencije poljoprivrednicima: Podrška mladima da ostanu na svom gazdinstvu prioritet

 

  • U Velikoj sali Gradske kuće u Somboru danas (četvrtak, 21. aprila 2022) je dodeljeno 37 ugovora na Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenje funkcionisanja individualnih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Grada Sombora za ovu godinu, koji je raspisao Agrobiznis centar. Sledi u ovoj rubrici izveštaj i intervju a tonski zapis možete da poslušate (u delu intervju), u okviru naslovne fotografije – gore, kao i čitav tok događaja u našem drugom mediju, internet portalu Novog Radio Sombora, na linku:

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html

 

U uvodnom delu Milica Stajšić najpre je objasnila detalje u vezi sa ispunjenjem to jest realizacijom dobijenih sredstava po projektu. – Pet miliona budžet, po oko 200 hiljada dinara, tako da smo odlučili da nekima pogotovo onima koji su uzimali sadnice, voće, neke vinograde, „srežemo“ sa budžeta. Ali sve ostalo ćemo se dogovoriti, ne moramo da ispunimo investiciju, ono što ste napisai, ali s obzirom da imamo nekog i ko je tražio, kao ukupnu vrednost investicije 500 hiljada… tako da već iduće nedelje nakon praznika, imaćete vaše novce na računu i moćićete da ispoštujete realizaciju – obratila se najpre prisutnima, aplikantima kojima su dodeljena sredstva.

Srđan Savić, član Gradskog veća Grada Sombora za ruralni razvoj zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom konkursu: – Grad je ove godine iz budžetskih sredstava izdvojio 5 miiona dinara, zajedno u saradnji sa Agrobiznis centrom, za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, maksimalan iznos po prijavi je bio 190 hiljada dinara. To je bila moghućnost za realizaciju 37 podnetih zahteva. Plan je da Grad i u budućnosti i u daljem periodu u saradnji s Agrobiznis centrom i dalje pruža podršku individualnim proizvođačima. Ono što nama dalje sledi jeste da nakon toga što prođe skupštinsku proceduru realizacija konkursa za nabavku pčelasrkih društava – pčelarske opreme, predvidimo sredstva i za besplatne sadnice lavande.

Svi zainteresovani putem Agrobiznis centra, potvrdila je Milica Stajšić, mogu o tome i za iduću godinu kada su navedeni planovi u pitanju, da budu informisani  da konkurišu.

Karlo Puškarica, direktor Agrobiznis centra, izrazivši veliko zadovoljstvo što vidi dobitnike ovde, podvukavši da je ovo već peti konkurs Centra u manje od tri godine. – Vidim kako smo mi – istakao je Karlo Puškarica, ne samo Grad Sombor nego i Agrobiznis centar, nego baš svi mi, sve bolji i bolji. Na početku je bilo dosta teško da te aplikacije, u vezi sa idejama tih malih projekata dobiju određeni kvalitet. Tad već, ja vam tvrdim, da svako od vas može da podnese projekat bilo kome, od Svetske banke, pa nadalje, pošto smo došli do toga da 80 odsto aplikacija valjaju, ideje su dobre, dobre će i biti, i ja sam ubeđen iz godine u godinu će sve to napredovati. Moramo da se zahvalimo Gradu Somboru koji pokazuje razumevanje, na samom početku i sve više, ali u tome značajan uspeh ima – vaš uspeh.

Zatim se Puškarica obratio se današnjim dobitnicima za šta je nagrađen aplauzom: – Ono čime vi uzvaraćate, mi smo od 223 granta, svega dva puta imali neki problem. Svi ljudi kako su zamislili su tako manje-više i izveli svoj projekat. Proporcionalno sredstvima koje ste dobili umanjićete ono što treba da bude krajnji rezultat. Jer u svakom slučaju ono što se mi nadamo je da će uspeh ovog konkursa navesti Grad Sombor i gradski većnik koji je ovde pristuan, njemu hvala posebno, da ove godine kod nekog rebalansa budžeta da se novca odvoji još za ove svrhe tako da se to jasno usmerenje Grada Sombora i opipljivo oslikava u povećanju sredstava za vaše projekte. Hvala vam i vidimo se još ove godine, još i na finalnim konkursima.

Potom je Milica Stajšić još objasnila da od dana potpisima, dobitnici imaju tri meseca za realizaciju.

~ . ~

Intervju/Karlo Puškarica, direktor Agrobiznis centra:

Podrška mladima da ostanu na svom zemljištu je naš prioritet, ponosimo se što gro naših korisnika čine mlade žene

* Zadovoljstvo je u Somboru još jednom pozdraviti gospodina Karla Puškaricu, direktoria Agrobiznis centra; zašto je važna saradnja između vas kao istaknutog predstavnika poslednjih godina sve ambicioznije organizacije na čijem ste čelu i medijske afirmacije računajući tu na savremene tehnologije aktuelnih tendencija u sferi informisanja?

– Najjedonstavnije, živimo kažu, u informatičkom dobu. I najveća vrednost je u međuvremenu postala informacija. Tako da, kvalitetan rad bez obaveštavanja šire javnosti – najšireg mogućeg dometa, ne može isto tako bez kvalitetnih medija. I takva saradnja će ustvari garantovati bolji uspeh nego sam kvalitet kad govorimo recimo, o poljoprivredi, kvalitet proizvoda, kvalitet čak i transporta i skladištenja, ali ako mi nismo u stanju sami da obavestimo našu sredinu i druge izvorne sredine, teško da ćemo plasirati i videti stvarnu korist.

* Videli smo danas dosta ozarenih mladih lica, prilikom dodele ugovora, to je jedan od bitnijih rezultata, zar ne?

– Grad Sombor i mi smo ustanovili kriterijume, dakle nije ovo slučajno, od početka insistiramo na tome da zadržimo mlade ljude, da pomognemo da oni odluče da ima smisla ostati i baviti se poljoprivredom, da ostanu na zemljištu. I takođe smo smatrali da je jako bitno da podržimo žene. Mlade žene, koje najčešće nekako prođu bez priznanja, tako da gro naših korisnika, naših saradnika su mlade žene i time se mi ponosimo.

* U prošlom vremenu, zašto ne reći, da su nestala neka značajna poljoprivredna preduzeća i gazdinstva, Aleksa Šantić, Gakovo, Stanišić, Stapar, koliko ovaj projekat, zamisao zapravo, znači u smislu te kompenzacije, upravo u tom smislu da mladi ostanu u svojim selima?

– Kada poredimo Sombor sa lokalnim upravama u drugim sredinama Sombor se po mnogo čemu izdvaja ozbiljnošću i pristupom. Osim toga što u priličnoj meri uspevamo da taj cilj, da mladi ostaju, druga važna stvar za nas je bila da pomognemo mala gazdinstva. Jer velikim gazdinstvima pošto su najčešće ozbiljni i veliki mogu biti partneri državi, država će mnogo ozbiljnije njih shvatiti, kad se dođe do malih. Bitno je da lokalna uprava, da lokalna zajednica prepozna važnost toga i opet zahvaljujući Gradu Somboru i tom našem konceptu, dodatni bodovi se dobijaju za mala gazdinstva, jer shvatamo koliko je njima teško da dođu do sredstava da osavremenuju i modernizuju proizvodnju.

* Ovde je čak 37 ugovora potpisano danas, a u tom svetlu bitan je broj, bitna je suština, s tim u vezi koliko je suštisnki važno kao što smo konstatovali pre samog događaja i pripremajući se ovaj razgovor, da je Grad Sombor na neki način specifičan u odnosu na odgovornost i na ono što dalje planira?

– Pošto imamo priliku da uporedimo sa drugim lokalnim upravama, a radio sam sa njih dosta širom Srbije, mogu vam reći da se Sombor uistinu izdvaja ozbiljnošću i pristupom, znam da će Somborci prvi reći, ’pa nije to baš sve tako dobro’, ali ja vam kažem kao neko ko posmatra sa strane, da ste više nego dobri.

* Kakva je replika na ovaj komentar, pitam somborskog gradskog većnika za ruralni razvoj Srđana Savića?

– Slažem se sa gospodinom Puškaricom, mislim da se u poslednjih nekoliko godina baš krenulo sa izdvajanem baš značajnih srredstava, i da se mladima pomogne da ostanu na selu. U budućnosti je plan da ta sredstva budu što veća, da se sve više sredstava izdvaja i zajedno u saradnji sa Agrobiznis centrom da nastavimo uspešnu saradnju.

* A bez tima nema ništa, pa ste pomenuli gospodine Puškarica i žensku ekipu kao i u ovom zamašnom projektu na čelu sa našom sugrađankom, Somborkom (staparskog porekla) Milicom Stajišić?

– Milica nam je zlata vredna, ona je uistinu lice našeg Agrobiznis centra i međutim, ono što je važno shvatiti, da Milica recimo radi i preko onog što bi bilo očekivano… to nije samo profesionalni odnos, svakom se osmehne i pomogne koliko može, tako da – ona je stub koji nosi celu ovu priču. Uz naravno, jedan broj entuzijasta, uz ljude iz Gradske uprave, uz neke stručnjake koje povremeno angažujemo, Milica je da ponovim, ono lice, ono lepo lice našeg Agrobiznis centra.

* Šta bi tu Milica dopunila, koliko si prepoznala tvojim osmehom, licem – ovim jednostavno, načinom rutine u tvom radu, da na neki način ’formom’ magnetizma učiniš da mladi budu svakodnevicom, sve više podignute glave?

– Direktor i ja smo baš pričali da Agobiznis centar nije samo hajde da kažem, udruženje koje subvencioniše i podržava made poljoprivrednike, već imam utisak da svi poljoprivrednici i oni koji žele da konkurišu i koji ne dolaze u Agrobiznis centar, nekako prepoznaju Agrobiznis kao neko mesto u kojem mogu da se informišu o svakoj vrsti konkursa, da li je to u smislu o agrotehničkim merama, tako da mislim da smo zaista uradili lepu i dobru stvar i da ćemo nataviti dobro da poslujemo sa mladima pa čak, hajde da kažem i nekim većim zadrugama, iskusnim poljoprivrednicima i tako dalje.

* Nije zato naodmet iskoristiti i ovu priliku i pomenuti, podsetiti, Milice, još nekoliko tehničkih podataka, gde mladi i drugi zainteresovani mogu da vam se jave?

– Naravno, telefon je 069 259 8725, ili mogu da kontaktiraju nas na mejl adresu: office@agrobizniscentar.rs, ili ličnim dolaskom u Laze Kostića broj 5, u Somboru.

Direktor Puškarica dopunjuje: – Mogu da postanu članovi viber-grupe, i da ne zaboravim, vama moram da se zahvalim što promovišete i podržavate našu ideju i naš rad.

* Mi uzvraćamo sa naše strane, u Novom Radio Somboru, ’kontrapredlogom’, da nudimo mogućnost postavljanja stalne stranice kao i emisija u redovnim terminima u internet radiju našeg dvostrukog elektronskog medija Novog Radio Sombora.

– Sjajno. Dogovaraćemo se. A tu je i gradski većnik Srđan Savić da podrži – on će da uređuje tu stranicu zajedno sa vama – opaska direktora uz srdačno zajedničko istomišljenje.

~ . ~

Odluka

Agrobiznis centar za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje (u daljem tekstu: ABC), a na osnovu člana 8. stav 8. Pravilnika o dodeli bespovratnih sredstava za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenje funkcionisanja individualnih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada Sombora 2021. i člana 22. Statuta ABC, dana 11.aprila 2022. godine, direktor ABC donosi:

ODLUKU O DODELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA I

Dodeljuju se novčana sredstva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenje funkcionisanja individualnih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Grada Sombora za 2022, po Konkursu od 11.02.2022.godine, sledećim licima (prva cifra ukupna investicija, druga cifira, odobreno): 1. Olivera Kozlina Sombor 240.120,00 190.000,00 2. Jelena Đenadija Sombor 210.000,00 170.000,00 3. Mileva Tešanović Stapar 210.000,00 120.000,00 4. Dušanka Nikolić Stapar 207.000,00 120.000,00 5. Evelin Bojić Bezdan 210.000,00 185.000,00 6. Tamara Lukić Stapar 250.000,00 110.000,00 7. Teodora Lukić Sombor 215.000,00 150.000,00 8. Robert Kolar Bački Breg 428.000,00 190.000,00 9. Bojan Lukić Sombor 350.000,00 185.000,00 10. Saša Jozić Bački Breg 379.990,00 170.000,00 11. Branka Vitković Sombor 250.000,00 190.000,00 12. Danijela Đujić Kljajićevo 300.000,00 110.000,00 13. Ivana Hajdin Sombor 170.000,00 140.000,00 14. Ivana Šuput Rastina 230.000,00 190.000,00 15. Milan Gajin Stapar 348.460,00 110.000,00 16. Dušan Dodić Sombor 336.000,00 180.000,00 17. Goran Terzija Gakovo 150.000,00 110.000,00 18. Nataša Rackov Stapar 240.000,00 110.000,00 19. Nebojša Narančić Stapar 160.000,00 110.000,00 20. Slavica Vuković Kljajićevo 220.000,00 110.000,00 21. Savo Banić Riđica 489.000,00 110.000,00 22. Vojislav Trivunović Rančevo 210.000,00 110.000,00 23. Mladen Kundit Stanišić 266.208,00 110.000,00 24. Ljubomir Vukobratović Rastina 240.000,00 110.000,00 25. Biljana Inđić Stapar 250.000,00 120.000,00 26. Jovana Grahovac Rastina 280.000,00 130.000,00 27. Vlatko Krizmanić Bački Breg 230.000,00 140.000,00 28. Marija Terzić Rančevo 240.000,00 110.000,00 29. Vesna Dedić Sombor 210.000,00 110.000,00 30. Momir Lalić Gakovo 165.790,00 120.000,00 31. Miloš Veselinović Gakovo 160.000,00 110.000,00 32. Donka Petrović Sombor 250.000,00 110.000,00 33. Katalin Nemoda Rančevo 300.000,00 130.000,00 34. Nemanja Jelić Rančevo 534.000,00 150.000,00 35. Savka Kusić Aleksa Šantić 917.436,00 140.000,00 36. Milena Vuletić Čonoplja 240.000,00 130.000,00 37. Igor Đanić Bački Monoštor 211.800,00 110.000,00

UKUPNO: 12.548.804,00 5.000.000,00

Tekst zabeležio i intervju vodio: Siniša Stričević

Fotografije (galerija slika): Srđan Ačanski

Montaža i tehnička internet radio realizacija: Dejan Horvat

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Васкршња честитка градоначелника Сомбора Антонија Ратковића православном свештенству и верницима
Tradicije: Obeležavanje Dana Vojske Srbije – 23. april

Kategorije

Izbornik