Najnovije

Izložba Od zločina magije do umetnosti farmacije 15. decembar 2023 – 31. januar 2024.

Nada Putica, viši kustos etnoglog i antropolog – foto: AcanskiS © 

  • Izložbom Od zločina magije do umetnosti farmacije – A magiae crimine ad artem pharmaciae Gradski muzej Sombor zaokružuje svoj veliki jubilej – 140 godina muzejske delatnosti u Somboru

Priča koja nas vodi od zločina magije do umetnosti farmacije počinje 2021. godine kada je gospođa Vesna Jovanović, vlasnica poznate somborske apoteke „Zlatni lav“, poklonila Gradskom muzeju Sombor svoju kolekciju apotekarskih stojnica, pribora i posuđa.

Prvi deo izložbe kroz priču o „vešticama“ ilustruje pristup iscelivanju primenjivan polovinom XVIII veka na prostoru južne granice Habsburške monarhije, na teritoriji slobodnog i kraljevskog grada Sombora. Narodna medicina i iscelitelji su pažljivo sakupljali i prenosili znanje o lekovitom bilju i biljnim ekstraktima. Potom su se dugo vremena lekovi pripremali samo u apotekama.

Dalje, izložba vam pruža priliku da zakoračite u apotekarsku oficinu, u ambijent apoteke u osvit industrijske ere (prve decenije XX veka). Umesto čekanja da lek stigne iz inostranstva postojanje apoteke u gradu značilo je mogućnost spravljanja leka u laboratoriji prema recepturama lekara i propisima važeće farmakopeje.

Za potrebe izložbe delove svojih farmaceutskih kolekcija somborskom Muzeju su ustupile sledeće institucije i organizacije: Apotekarska ustanova Sombor, Gradski muzej Bečej, Srpski Kultumi Centar „Stevan Sremac“ Senta, Društvo Intelektualaca Braća Tan Bečej, Srednja medicinska škola ,,Dr Ružica Rip“ Sombor i apoteke „Galen Pharrn“ iz Bezdana i Kljajićeva. U uvodnom delu izložbe kao ilustrativni materijal korišćena je građa Istorijskog arhiva Sombor kao i naštavna sredstva Srednje poljoprivredno-prehrambene škole Sombor i Osnovne škole „Branko Radičević“ Stapar.

Autorka izložbe: Nada Putica, viši kustos etnoglog i antropolog

http://www.facebook.com/gmsombor

gmso@sbb.rshttp://www.gms.rs

 

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Zoran Rus zakazao 27. sednicu Skupštine grada Sombora
Pratimo izborni dan, izlaznost: Nedelja, 17. decembar 2023.

Kategorije

Izbornik