Kultura

izložba Gordane Isidore Ivetić “Očima deteta” u Somboru

 

  • U utorak, 13. juna, u Maloj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe umetnice Gordane Isidore Ivetić, pod nazivom „Očima deteta“, s početkom u 19 časova

Postavka izložbe trajaće do 7. jula.

Biografija: Gordana Isidora Ivetić (1965, Sombor)
Diplomirala je 1996. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za Slikarstvo u klasi profesorke Anđelke Bojović. Magistrirala je 1999. godine na istom Fakultetu. Završila je Likovno-pedagoški i Konzervatorsko-preparatorski odsek na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.
Freskopis i ikonopis učila je od akademskog slikara Časlava Colića u Galeriji fresaka u Beogradu.
Član je ULUS-a od 1997. godine, gde je stekla status slobodnog umetnika. Bavi se slikarstvom, restauracijom i konzervacijom, ikonopisom, kao i pedagoškim radom. Slike joj se nalaze u zemlji i inostranstvu.

Samostalne izložbe

2000. „DAR”, Galerija FLU, Beograd
2000. Galerija „Madam”, Pančevo
2002. „Art gallery Sue Ryder”, Herceg Novi
2006. „Tajna veza za sve nas”, Galerija „Atrijum”, Biblioteka grada Beograda
2011. „Obasjano plavim”, Galerija „Ikar”, Dom vazduhoplovstva Zemun
2015. „Tajanstveni zastupnici”, Galerija ’73, Beograd
2015. Izložba slika, Galerija „Bogotražitelj”, Beograd
2019. „Svetlost ravnice”, Galerija centa za kulturu i obrazovanje „Božidarac”, Beograd

NEVIDLJIVI SVETIONIK

U blesku svetlosti dolaska u svet dočekuju nas lica… I čekaju nas sledeća na toj stazi što se život zove… Lica detinjstva, lica koja se slute na kamejama. Ti zapisi vekova u nama… Lica koja kačimo pogledom u prolazu dok, spotičući se u brzini, žurimo ka nekom novom teretu. Lica koja nisu scenografija… Ona koja su ličnosti, ma kakve one bile. Duboka… osećajna ili ne, osujećena ili ne, radosna ili ne, sujetna ili ne, krhka ili…

Tražimo svetlo iznutra. Gledamo očima deteta i očima starca… Jer lica su početak i kraj jednog lutanja, jednog traganja… našeg trena u Večnosti zapisanog… Otvoreni i zatvoreni prozori jedne duše kazuju puno o njoj. I kada se ćuti, i kada se skriva, i kada se iznosi.

Lice, sa svim svojim nijansama jedinstvenog, u potretu izobraženog, nameće se kao stalni izazov umetnosti u postrojenim prostorima svih epoha. U njima se portretisani oblikovao i definisao kroz pažljivu studiju ili se slutio kroz jednostavni crtež, nekad jasno definisan, a nekad zaustavljen u skici i često obojen stilizacijom…

Note, izatkane u nijansi pogleda slikanog modela, nose moć neizgovorenog, ostavljajući pečat u kamenu, naplatnu, zidu.

Kroz vreme svog delanja umetnik iščitava lica sa novim iskustvom, novom osećajnošću i drugim tonovima poštovanja.Tako smešten na nevidljivom svetioniku obasjava nove daljine u posmatranom i sebi samom, sa svim osekama i plimama koje dočekuje život.

Sliku ispisuje služeći se kompasom osetljivim na misli i osećanja, prevodeći saznajni materijal energijom preobražaja na platno. Tako delo postaje ušće na kom se sreću dva života koja na čudesan način ostaju srećno zarobljena u ramu slike, koji kao kakva Nojeva barka čuva sve ono za šta je vredelo živeti.
Gordana Isidora Ivetić

„…Gordana Ivetić je izraziti slikar osećanja, zagovornik postavke da je svaka forma, ukoliko se odvoji od unutrašnje neophodnosti, prestupnička…
…Odlika najboljih portreta kroz istoriju je da nisu ono što prikazuju već ono što prikrivaju. Za Gordanu Ivetić upravo to nastojanje da prodre u dubinu ljudske duše, otkrije ono ispod njegove spoljne predstave je pokretački impuls u portretima…”
Minja Čelar, novinar, istoričar umetnosti


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Svečani oproštaj Đure Parčetića, poznatog somborskog tamburaša i profesora tambure koji nakon 40 godina ide u penziju
99 pesama (kompozicija) o Somboru! knjiga Petra Stojkova

Kategorije

Izbornik