Višejezično

Hrvatski dom izgrađen u Subotici

Hrvatski  dom u Subotici izvor: (NIU Hrvatska riječ)

  • Pretposlednjeg julskog petka u Subotici biće otvoren Hrvatski  dom – Matica  koji će od sada biti novi dom hrvatske manjinske zajednice. Otvoranju će biti prisutni predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković. Radovi na Kući trajali su dve godine, od juna 2021. do juna 2023. godine. U kamen temeljac simbolično su postavljena tri kamena donesena iz područja iz kojih su Hrvati kroz istoriju dolazili na ove prostore – kamen iz Hercegovine, iz Bosne, te Hrvatske

»Otežavajuća okolnost bila je ta što su sredstva stizala u nekoliko navrata pa smo morali provesti dvanaest javnih nabava, no sretni smo da se, iako s malim prekidima u gradnji, cijeli projekt dovršio za dvije godine posvećenog rada od strane više od stotinu stručnjaka i majstora različitih područja«, naglasila je predsednica HNV-a Jasna Vojnić i pojasnila:

  • Hrvatski dom – Matica nalazi se na 1.100 kvadratnih metara rapoređenih na tri etaže u kojoj će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ. Osim ureda i redakcije, kuća ima dvije reprezentativne dvorane za sastanke i kreativni kutak za različite namjene. U nekoj bliskoj budućnosti, nakon što završimo druge započete projekte – kuću bana Josipa Jelačića, Kuću monoštorske župe, prostorije u Beogradu, Baču, Sonti… zgradu Matice planiramo pripojiti staroj zgradi Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata što će onda i funkcionalno činiti jedinstvenu cjelinu«.

Objekat je gotovo u celosti finansirala Vlada Hrvatske, i to sa 1.870.629,39 evra zajedno za kupovinu placa i izgradnju Kuće. U jednom momentu je bilo važno pitanje završetka fasade i kapije pre nadolazeće zime, a naredna faza novaca još nije bila prebačena, te je tada uloženo dodatnih 13.071,58 evra od strane Koprivničko-križevačke županije i 14.404,71 evra iz Fonda za prekogranične projekte Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Republike Hrvatske. Osim toga, u opremanju kuće učestvovala je i NIU Hrvatska riječ.

Na pitanje kako će biti finansirano održavanje kuće, naročito režije i hoće li nešto pomoći i Srbija, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla:

  • Kada se gradio Srpski dom u Vukovaru, zgradu je s milijun eura financirala Vlada Hrvatske i s milijun eura Vlada Srbije. Vjerujem da bi se mogli u skoroj budućnosti slični modeli preslikati i na Hrvate u Srbiji. Za sada troškove rada će, kao i do sada, snositi NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Po njenim rečima Hrvatski dom – Matica biće mesto okupljanja, ne samo profesionalnih ustanova nego i udruženja, mladih, dece…

»U pripremi programa trenutno sudjeluje najmanje trideset osoba iz zajednice. Uživamo vidjeti gužvu u našoj Matici. Vjerujem da će tako i nadalje ostati. U podrumu smo napravili prekrasan kreativni kutak u kojem će se vjerujem dobro osjećati i mladi i stari i predstavnici udruga kulture i roditelji i odgojitelji«, pojasnila je Vojnić i dodala:

  • U Matici ćemo 30. lipnja imati i svečani blagoslov i useljenje na kojem osim onih s pozivnicama mogu biti nazočni i svi oni koji bi rado bili dio tog svečanog događaja, uz obveznu prethodnu najavu. No, i nakon toga, svaka ideja za okupljanje, manifestaciju, književnu večer ili samo posjet rado ćemo podržati.

izvor: NIU Hrvatska riječ

AcanskiS


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Kórusok szemléje Pélmonostoron
U Bačkom Monoštoru održan „12. Pučki festival Marijanskog pivanja“

Kategorije

Izbornik