Najnovije

GS prosvete Nezavisnost: Ministre, pošaljite hitno inspekciju u Tehničku školu u Trsteniku

 

  • Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ upozorio je otvoreno pismo resornom ministru Branku Ružiću povodom dešavanja u Tehničkoj školi u Trsteniku koje integralno objavljujemo

“Prosvetna i celokupna javnost opravdano je nezadovoljna i uznemirena razvojem događaja u Tehničkoj školi u Trsteniku, koja je, nažalost, postala paradigma etičkog sunovrata društva i indikator (ne)moći obrazovnog sistema. U okolnostima u kojima se u medijima spekuliše o posledicama proceduralnih grešaka u intervenciji škole, neophodno je da po hitnom postupku uputite Republičku prosvetnu inspekciju u ovu ustanovu da izvrši nadzor nad postupanjem direktora, koji sprovodi mere u slučajevima povrede zabrane i odgovoran je za zakonitost rada ustanove. Ukoliko se sumnje u odgovornost direktora potvrde i razotkrije nepoštovanje procedure u postupku, Vaša zakonska i moralna obaveza je da ga razrešite dužnosti, u skladu sa čl. 128 ZOSOV-a (Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja).

Podsećamo Vas da u borbi protiv nasilja u prosvetnom sistemu nema mesta kompromisima niti amnestiranju od odgovornosti, bez obzira da li potiče iz nekompetencije ili loše namere. Zatvoriti oči pred tom činjenicom ne znači samo ići u susret populističkom podilaženju učenicima, već i nametnuti prosvetnim radnicima još jedno iskustvo poraza i poniženja.

Prihvatanje novog poimanja javnog morala bez traga ozbiljnosti, poštenja i vrline je predaja poslednje linije odbrane smisla obrazovanja. Tada neće ostati ništa za šta se vredi boriti, ni Vama ni nama”, zaključuje GS prosvete “Nezavisnost” u otvorenom pismu ministru prosvete Branku Ružiću.

Podsećamo da su trojica učenika nastavnici engleskog jezika izmakli stolicu i sve snimili a zatim i objavili na društvenim mrežama. Ovaj incident je najoštrije osuđen u javnosti a protiv učenika je pokrenut disciplinski postupak. Dvojica učenika su u novembru isključena iz škole dok se treći sam ispisao pre okončanja postupka. Međutim, isključeni učenici su nedavno vraćeni u školu zbog “proceduralnih grešaka” prilikom donošenja odluke o isključenju.
Profesorka koju su učenici maltretirali je na bolovanju. Izjavila je da ima sindrom postraumatskog stresa i da još nije spremna da se vrati u školu.

Novinar: Svetozar Raković 

Izvor: Nezavisnost

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Podsetnik: Morahalom, 10. februar, celodnevno spa uživanje i skupština udruženja
Dobrodošli na II Vinski susret u Kljajićevo

Kategorije

Izbornik