Kultura

GRADSKI MUZEJ Sombor: Izložba poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige

 

  • Izložba fotografija „Lica Bačke” poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige biće otvorena u Gradskom muzeju Sombor u četvrtak, 1. septembra u 19 časova i trajaće do 15. septembra

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je ovu izložbu umetničkih fotografija do sada predstavio publici na više mesta u Bačkoj, kao i u susednoj Mađarskoj, a sada će četrdeset i šest fotografija, portreta, koje su nastale u proteklih nekoliko decenija širom Bačke, biti predstavljeno i u Somboru. Juriga je dugogodišnji saradnik Gradskog muzeja Sombor. Bio je angažovan prilikom fotografisanja staparskih ambara, izradio je fotografije za muzejsku stalnu postavku, kao i tokom izložbi Stara arhitektura Sombora i Lica Lahorea.

Augustin Juriga je rođen 1947. godine u Subotici. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Radeći kao fotograf u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica (1980 – 1996) stekao je ugled i ostvario trajnu prepoznatljivost svojih dela jedinstvenim fotografijama vojvođanske arhitekture, objekata i predmeta etnografske građe, posebno posvećenih Dužijanci. Njegovi omiljeni motivi su: subotičko pozorište, groblja, Gradska kuća u Subotici, događaji oko Međunarodnog festivala pozorišta za decu, urbana Amerika, Pakistan, te ljudi i njihova lica.

Objavljene su mu knjige: fotomonografija Salaši u mom oku (1997), za koju dobija posebno priznanje, Dr Ferenc Bodrogvari, monografija Ris (2003) i katalog mađarskih narodnih običaja Zaostavština predaka (2000). Njegove fotografije se nalaze u monografiji Subotica Boška Krstića i Arhitektura secesije u Vojvodini Bele Durancija. Na temu Grada Subotice realizovao je više kalendara, za neke od njih je nagrađen. Gradsko priznanje „Pro urbe” dobio je 2005. godine.

Fotografije su izlagane na kolektivnim i samostalnim izložbama.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ Sombor saopštila odluke žirija nagrađenih na Konkursu „Poezija vinom obojena”
Kulturni centar LAZA KOSTIĆ Sombor: Umetnički festival studenata ‘Art okupacija’

Kategorije

Izbornik