Kultura

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Sombor: Marina Brnja potpisuje novo kapitalno bibliotečko izadavačko delo

 

  • Osim brojnih aktivnosti iz domena bibliotečko-informacione delatnosti, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” godinama neguje svoju izdavačku delatnost

Značaj izdavaštva kod biblioteka ogleda se u očuvanju zavičajne kulturne baštine, podsticanju stvaralaštva, popularisanju knjiga i pisane reči, ali i u prezentovanju svojih fondova i usluga. U okviru svoje izdavačke delatnosti, Gradska biblioteka u Somboru publikuje: knjige, časopise, kataloge knjiga, vodiče, izložbene kataloge i ostali materijal neophodan za odvijanje programskih aktivnosti (plakati, pozivnice, programe za izložbe i koncerte, prospekte, razglednice itd.).

Zahvaljujući jasnoj programskoj orijentaciji i predanim radom svih upravnika, uređivačkog Saveta i stručnih kadrova Biblioteke, izdavačku delatnost čini više od dve stotine knjiga poezije, proze, esejistike, književne kritike i teorije, studija, monografija, istoriografije, etnografije, bibliografije i drugih publikacija. Bibliografiju izdanja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru sačinjava uvodna studija o istorijatu Biblioteke i njenoj izdavačkoj delatnosti, uvodne napomene sa objašnjenjima o metodu, načinu rada i o standardima koji su poštovani prilikom izrade bibliografije, zatim sledi kompletna bibliografija izdatih publikacija.

Bibliografija je upotpunjena registrima. Kao predložak za bibliografsku građu poslužio je katalog u izdanju biblioteke: Izdavačka delatnost Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru i Srpska bibliografija: knjige 1868-1944. Građa za bibliografiju prikupljena je iz određenih fondova Biblioteke: zavičajnog odeljenja, naučnog odeljenja i pozajmnog odeljenja za odrasle korisnike. Takođe, korišćeni su i godišnji izveštaji o radu biblioteke u periodu od 1944. do 2021. godine.

Ovo značajno bibliografsko delo potpisuje diplomirani bibliotekar Naučnog odeljenja Biblioteke Marina Brnja. Bibliografija izdanja Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru predstavlja priređen i dopunjen master rad Izdavačka delatnost Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki“ u Somboru – bibliografija izdanja, odbranjen 4. novembra 2020. godine na Pedagoškom fakultetu u Somboru Univerziteta u Novom Sadu.

Zabeležila: Gorana Koporan

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Narodno pozorište Sombor: Raznovrsno, zanimljivo, za sve ukuse i u maju
Kulturni centar Laza Kostić Sombor: Predstava za decu „Veliki svet male Zoe“

Kategorije

Izbornik