Kultura

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Sombor: Bukmarker – inovativna aplikacija koja inspiriše na čitanje

 

  • Bukmarker je aplikacija namenjena ljubiteljima knjiga svih uzrasta koja može višestruko upotpuniti čitalačko iskustvo. Korisnici aplikacije se na jednostavan i brz način mogu informisati, inspirisati, pregledati postojeću ili postaviti svoju recenziju knjige ili časopisa

Aplikacija omogućava pretragu izdanja (po naslovu, autoru, žanru, ISBN broju), personalizaciju naloga, povezivanje korisnika sličnog čitalačkog ukusa u virtuelne zajednice (čitaonice) i dodavanje knjiga u bazu putem Bukmarker priča. Takođe pruža mogućnost ocenjivanja i komentarisanja pročitanih knjiga, kao i obeležavanje i deljenje odlomaka iz štiva koje korisnici čitaju.

Izdvojićemo samo neke od mnogobrojnih prednosti korišćenja aplikacije Bukmarker: mogućnost razmene utisaka o pročitanom u okviru virtuelnih čitaonica pogodnih za učenike, studente i njihove nastavnike, pogodnost čuvanja ličnih beležaka o pročitanom u svojevrsnom e-dnevniku čitanja, kao i uvid u preporuke za čitanje drugih knjigoljubaca. Aplikacija Bukmarker je osmišljena, planirana i realizovana u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Disˮ Čačak, uz partnerske ustanove iz još četiri grada u Srbiji: Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčaniˮ Kraljevo, Narodna biblioteka „Radoje Domanovićˮ Leskovac, Gradska biblioteka Novi Sad i Gradska biblioteka „Karlo Bijelickiˮ Sombor.

Razvoj aplikacije u 2021. godini podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije kroz odobreni projekat Gradske biblioteke Čačak. Autori projekta su bibliotekari Gradske biblioteke u Čačku Marija Radulović i Bogdan Trifunović. Aplikacija je besplatna i nalazi se na adresi

https://bukmarker.app/,

odakle se mogu preuzeti mobilne verzije aplikacije za Android i iOS uređaje u Google Play, odnosno App Store. Za korišćenje aplikacije i njeno normalno funkcionisanje, osim validne imejl adrese, nisu potrebni drugi lični podaci registrovanih korisnika.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Gradska biblioteka KARLO BIJELICKI Sombor: Mladi pod kontrolom… digitalna demenciija! Šta činiti?
Redovna revizija u Gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki Sombor

Kategorije

Izbornik