Kultura

GB Karlo Bijelicki Sombor: 7. Somborski književni festival

 

  • Sedmi Somborski književni festival, održan 13. i 14. maja u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Udruženja građana „Somborski književni festival“, i uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i kompanije Gomex, ostaće po mnogo čemu u pamćenju

U petak, 13. maja, upriličeno je svečano otvaranje na kojem su se publici obratili Nataša Turkić, direktorka Biblioteke, i direktor Festivala, Tamara Babić. Nakon otvaranja usledila je dodela nagrade na konkursu za drugu knjigu autora mlađih od trideset pet godina, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome. Ove godine nagrađena je zbirka kratkih priča Osma Aleksandra Tanurdžića koji je publici pročitao odlomak iz knjige.

Gosti prvog dana festivala bili su pisci Vladimir Kopicl i Radivoj Šajtinac, koji su se somborskoj publici predstavili čitanjem svoje proze i kroz razgovor sa Draganom Babićem. Oni su govorili o svom stvaralaštvu, odnosu proze i poezije u svom radu, važnosti književnih manifestacija festivalskog tipa i održavanju književnog života u sredinama kao što je Sombor. Takođe, oni su čitali odlomke iz svojih pesničkih knjiga i romana, kao i naglasili neke naredne planove u radu.

Drugog dana festivala, 22. maja, gosti su bili Sonja Veselinović i Branko Ćurčić, a oni su, nakon čitanja svojih pesničkih i proznih odlomaka, u razgovoru sa Tamarom Babić govorili o svojoj generaciji, važnostima konkursa za prve i druge knjige, odnosu koji imaju sa svojim čitaocima i književnim saradnicima. Uz to, govorili su o poziciji književnosti u današnjem trenutku i komentarisali svoje dosadašnje iskustvo na polju književnih nagrada i priznanja.

Ovogodišnji Somborski književni festival održan je u dvorištu Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke. Festival je takođe, prenošen uživo na Fejsbuk stranici Somborskog književnog festivala.

Beleži: Gorana Koporan

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Kulturni centar Laza Kostić Sombor: Predstava za decu „Tri praseta“ – sačuvajmo dete u sebi
GB Karlo Bijelicki Sombor: Promocija trilera Slamar

Kategorije

Izbornik