Najnovije

Francuska: Demonstracije protiv Makronove reforme penzionog sistema

 

  • Zbog najavljene reforme penzionog sistema Francusku potresaju najmasovniji protesti zaposlenih predvođeni svim sindikalnim centralama koji se protive predlogu predsednika Makrona da se minimalni uslov za penzionisanje podigne sa 62 godine na 64 godine starosti

Prema izveštajima evropskih medija, sve je izvesnije da će bitka za i protiv penzione reforme trajati dugo, jer ni francuski predsednik ni sindikati ne ostavljaju prostora za kompromis. Francuski sindikati, ujedinjeni prvi put posle 12 godina, kada je starosna granica za odlazak u penziju povećana sa 60 na 62 godine, pozvali su na masovnu mobilizaciju radnika.

Prošlog četvrtka na ulice je izašlo više od milion ljudi (pogledajte naslovnu i fotografije u dodatku rubrike), koji se protive Makronovom planu da se deficit u penzionom sistemu smanji tako što bi se minimalna starosna granica za odlazak u penziju podigla sa 62 godine na 64 godine starosti. Generalni štrajk organizovan 19. januara doveo je do zatvaranja velikog broja škola i preduzeća, smanjenja snabdevanja strujom i poremećaja železničkog i vazdušnog saobraćaja. Rojters javlja da je talas štrajkova širom zemlje zaustavljao vozove, blokirao rafinerije i ograničavao proizvodnju električne energije.

Francuska agencija Frans Pres je izvestila da su u okolini Bastilje u Parizu neki demonstranti bacali flaše, kante i dimne bombe na šta je policija odgovorila suzavcem. Kako je marš uveče jenjavao, grupe radikalnih demonstranata su se sukobile sa snagama bezbednosti i zapalile nekoliko vozila. Policija je saopštila da su uhapšene 44 osobe, uglavnom pripadnika ekstremističke organizacije “Crni blokovi“, koji su nosili maske, šlemove i crnu odeću.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Francuza protivi Markonovoj reformi. Ohrabreni širokim odzivom zaposlenih, sindikati su pozvali na više raznovrsnih akcija u susret nameri vlade da predstavi svoj plan reforme. SIndikati će tokom januara nastaviti da koordiniraju štrajkovima i protestima kojih će, kako se procenjuje, biti više od 200 u gradovima poput Pariza, Marseja, Liona…

  • Najavljena reforma penzionog sistema je neprihvatljiva i protivna je interesima stanovništva. Odlučni smo da imamo pravičan sistem penzionisanja, finansiran drugačijim načinom podele bogatstva. Vlada je priterana uza zid – navedeno je u zajedničkom saopštenju francuskih sindikata.

Generalna konfederacija rada (CGT), najstarija od pet francuskih sindikalnih centrala, saopštila je da je “u više od 200 protesta širom zemlje učestvovalo više od dva miliona zaposlenih i građana koji su se kategorično usprotivili ovoj brutalnoj i antisocijalnoj penzijskoj reformi” – kako upozoravaju.

Napori da se penzioni sistem izmeni tako što bi Francuzi bili primorani da duže rade kako bi zaslužili penziju, često su bili pogubni za ranije vlade koje su na kraju bile prinuđene da odustanu pred protestima koji su paralisali ekonomiju i državu. Francuska je zbog štrajkova tokom protekle dve decenije bila u vrhu zemalja Evropske unije po prosečnom broju izgubljenih radnih dana. Po podacima Evropskog sindikalnog instituta, Francuska je zbog štrajkova samo u toku 2020. i 2021. imala najviši evropski godišnji prosek broja izgubljenih radnih – 79 na 1.000 zaposlenih.

Predsednik Emanuel Makron je i 2019. godine želeo da sprovede nepopularnu reformu penzionog sistema na šta je odgovoreno velikim štrajkovima u transportu. Tada je Vlada saopštila da je ta tema na pauzi i odustala od plana zbog pandemije korona virusa.

Šef francuske države je ovoga puta nagovestio da neće popustiti iznoseći tvrdnju da je duži radni vek značajan za povećanje relativno niske stope zaposlenosti među starijim građanima i izbegavanje dugogodišnjih deficita u javnom penzionom sistemu koji se finansira doprinosima zaposlenih. Govoreći na francusko-španskom samitu u Barseloni predsednik Makron je branio ono što je nazvao „poštenom i odgovornom reformom“.

Sa tim se, očigledno, nimalo ne slažu demonstranti. Frans pres citira ranika Hamidua (43), koji se pridružio protestu u centru Pariza.

  • Makron želi da umremo na poslu – rekao je on i dopunio: – Ustajemo veoma rano, neki u 3 sata ujutru. Raditi do 64. godine je previše.

Svi francuski sindikati pozvali su zaposlene i građane na nove masovne demonstracije u utorak 31. januara.

Već od ponedeljka 23. januara širom Francuske biće su organizovane različite protestne akcije – javne debate, skupovi, bakljade…

Cilj je masovna mobilizacija radnika u kompanijama i državnim službama ali i građana u njihovim mestima življenja kako bi raspravljali o svojim predlozima o uslovima rada, penzionisanja, zapošljavanja… I, naravno, krajnji cilj je da Vlada odustane od svoje penzione reforme.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: Novinske agencije

Fotografije: Euronewvs

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Pojačane mere saobraćajne kontrole u zonama osnovnih škola povodom početka drugog polugodišta
Antonio Ratković priredio prijem predstavnicima Bunjevačkog nacionalnog saveta

Kategorije

Izbornik