Najnovije

Fondacija Ana i Vlade Divac: 3.000.000 dinara za podršku poljoprivrednicima u opštini Velika Plana

 

  • Velika plana, 12. septembar 2023. godine – Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna razvojna agencija Braničevo – Podunavlje i opština Velika Plana, organizovali su u Velikoj Plani info sesiju  na kojoj je predstavljen Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i način konkurisanja za sredstva koja se dodeljuju u okviru konkursa koji je otvoren za ovu opštinu.

Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede se realizuje uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA

Ukupna raspoloživa sredstva po ovom konkursu su 3.000.000 dinara i mogu biti iskorišćena za kupovinu opreme, mašina, košnicaili grla stoke potrebne za unapređenje proizvodnje ili prerade hrane. Iznos sredstava po korisniku se kreće od 60.000,00 do 300.000,00 dinara.

Korisnici sredstva vraćaju bez kamate tokom perioda od tri godine u fond, iz kog će se nakon toga podržavati drugi poljoprivrednici.

Konkursom je planirana podrška fizičkim licima – nosiocima registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa aktivnim statusom, starosti od 18 do 75 godina,  koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom hrane. Potencijalni korisnici moraju imati prebivalište na teritoriji lokalne samouprave, kao i da u Registru poljoprivrednika imaju upisano minimalno 10 ari iz biljne proizvodnje, minimalno umatičenih 10 grla ovaca ili 5 grla  koza ili 2 grla  goveda ili 2 grla svinja autohtonih rasa ili 5 registrovanih i obeleženih košnica ili 20 grla živine.

Posebno se pozivaju žene i mladi koji su nosioci poljoprivrednih gazdinstava da se prijave i koriste podsticajna sredstva za razvoj svoje proizvodnje.

Velika Plana je, pored Novog Pazara, Vlasotinca i Nove Crnje, četvrta opština sa kojom je u 2023. godini potpisan ugovor o osnivanju fonda čija je namena pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuju lokalna samouprava i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Od 2020. godine uz podršku USAID-a osnovano je 13 lokalnih fondova i to u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, , Vlasotincu, Novoj Crnji i Velikoj Plani. U naredne tri godine u planu je osnivanje još 10 ovakvih fondova širom Srbije.

„Cilj ovog projekta je stvaranje lokalnih fondova koji pružaju podršku poljoprivrednicima da unaprede svoje poslovanje, razviju nove proizvode i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu. Fond je fleksibilan, prilagođava se lokalnim razvojnim prioritetima i ostaje lokalnim samoupravama da ga razvijaju u narednim godinama kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane. Fondove u saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama formiraju lokalne samouprave, koje zatim upravljaju fondom u skladu sa sopstvenim planom ruralnog razvoja. Fondacija Divac, uz podršku USAID-a, razvoj fondova pomaže praktično, promotivno i finansijski u prvoj godini“ – izjavio je Milijan Maraš iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Konkurs za teritoriju Velike Plane je otvoren do 20. septembra 2023. godine i može se pronaći na web stranici Ana i Vlade Divac Fondacije: https://www.divac.com/Konkursi/3456/Konkurs-za-podsticajna-sredstva-iz-lokalnog-fonda.shtml

 

AcanskiS © Srđan.A

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Povezani članci

Kvalifikacije za EURO 2024: Srbija – Litvanija 3:1, uz het trik Mitrovića
Најава дешавања: Превентивна кампања Савета за безбедност саобраћаја града Сомбора

Kategorije

Izbornik