Najnovije

Filatelija kao oblast zbližavanja: Udruženje filatelista Apatin i Centar za socijalni rad Apatin /primer drugi/

 

  • Povodom obeležavanja Dana oslobođenja grada i opštine Apatin 24. oktobra ispratili smo kao što smo najavili i izvestili šestu lokalnu Filatelističku izložbu “Udruženja filatelista Apatin“ u Višenamenskoj sali škole “Žarko Zrenjanin“. Pretposlednjeg oktobarskog petka među izlagačima našli su se i prijatelji filatelije, u primerima koje beležimo u dva nastavka, a to su izlagači iz Doma za stare i penzionere Apatin i Centra za socijalni rad Apatin, sa po jednim odabranim izloškom

U prošloj rubrici predstavili smo, u ovom kontekstu saradnje, Dom za stare i penzionere Apatin. U ovom nastavku primera dobre pakse, beležimo zašto su višestruko važni ovakvi susreti boljeg međusobnog upoznavanja povodom simbolično rečeno, markice, dopisnice, razglednice iz nekih nezaboravnih vremena koja čuvaju njihovi vlasnici u tim danima koji znače više od uspomene i za pripadnike apatinskog ’’trećeg ili zlatnog doba’’. U redovima koji slede, više o afirmaciji značaja inkluzije pa donosimo još jednu originalnu priču, o samo naizged, možda nesvakidašnjoj ili neoubičajenoj saradnji, konkretno, između domaćina – apatinskog Udruženja filatelista i Centra za socijalni rad Apatin.

Ali, odmah sve biva jasnije kada nam te ’tajne’ bliskosti otkriva Centar za socijalni rad Apatin, direktorka Centra za socijalni rad u Apatinu, koju smo najpre upitali koliko su ovakvi susreti zapravo višestuko korisni pa i u smislu doprinosa daljih poboljšavanja veza između apatinske i somborske opštine i gradova koji su nekako, čini se, uvek imali višedecenijski rivalitet: – Mi smo teritorijalno vrlo bliski, onda i prema mentalitetu i prema nekim stavovima. Rivalitet ne mora sam po sebi da bude nužno loše, on može da nas podstiče da budemo bolji i da učimo jedni od drugih, ako vidimo da neko nešto bolje radi, da naučimo nešto iz tog njegovog iskustva.

Ono što u apatinskom Centru za socijlani rad definitivno možemo, ističe direktorka Sučević, jeste da se ovde radi na povezivanju korisnika, da se nižu zajedničke aktivnosti, ’’da ih tako okupljamo, a samim tim da se tako i mi organizujemo, sve u cilju unapređenja usluga koje pružamo korisnicima socijalne zaštite.’’

Konkretno na ovoj izložbi filatelije, vaša uloga biva zapažena, ne samo vašim učestvovanjem u njoj, u čemu je sve uloga institucije koje vodite u ovoj manifestaciji?

  • Naša saradnja sa Udruženjem filatelista iz Apatina je započeta pre šest godina, kada smo obeležavali 10 godina rada dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom i intelektualnim teškoćama pod okriljem Centra za socijalni rad. Boravak radi više od 20 godina ali kroz razna udruženja, no u poslednjih deset godina je pod upravom Centra za socijlani rad, i tim povodom Udruženje filatelista nam je izišlo u susret i ponudilo da organizujemo personalizovane poštanske marke, dopisnice i koverta na kojima se nalazio rad naših korisnika iz dnevnog boravka, dakle personalizovana marka je bila upotrebljavana jer sva pošta koja je išla tog dana otišla je sa žigom dnevnog boravka, odavde iz Apatina. To se odvijalo na taj način da rad boravka i Centra za socijalni rad bude vidljiviji u našoj zajednici i samim tim da naši korisnici budu uključeni u sve većoj meri – u sve sfere života našeg grada a i naravno, šire – precizira direktorka Nikolina Sučević.

Dobra poruka za mnoge druge i da jedno bez drugih danas ne možemo: civilni sektor, sa institucijom kakva je vaša, s obzirom na njen osnovni značaj u oblasti socijlane zaštite u kojoj je krovna, ali i druge specifičnosti u konkretnom radu, često ni malo lako – u svemu tome koliko ima draži, raditi u partnerstvu?

  • Definitivno mi da živimo, mi da radimo jedni bez drugih ne možemo, smatram da je u ovom vremenu jako neopohodno da negujemo vrednosti koje su možda malo i zaborvljene, a to je solidarnost, jednakost, da pomažemo jedni drugima – zaključuje direktorka Nikolina i dopunjuje: – Ovo je kao što ste i sami rekli jedan vid našeg uključivanja u rad civilnog sektora i nama je izuzetno zadovoljstvo kad god dobijemo poziv pa se trudimo da se dobro pripremimo i mi sami potenciramo saradnju između nevladinog i vladinog sektora. Mediji su tu takođe veoma bitni i hvala na prilici da se predstavimo a verujte, radost zbog te saradnje jednaka je i naše strane.

Dodatak, fotografije u slajdovima: Srđan Ačanski

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta “Svi smo jedno – višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: ,

Povezani članci

Obaveštenje iz somborske Biblioteke
Gradski muzej Sombor: Izuzetno interesovanje građana već na samom otvaranju izložbe “Nove akvizicije 2008 – 2022“

Kategorije

Izbornik