Kultura

Festival multikulturalnosti u Somboru: “MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena”

 

  • Poslednjeg dana maja u Somboru će biti održano šesto po redu izdanje festivala Multikulturalnosti pod nazivom “MultiKulti 2023. -Vojvodina zlatom vezena”. Festival će početi otvaranjem izložbe na otvorenom  “Vojvođanska biserna grana”, autora Milana Stepanova, Gordane Staraček i Aleksandre Dobrin, u ulici Laze Kostića, u 12 časova

U sredu, 31. maja, zatim će u 18 časova u Svečanoj sali Gradske kuće, biti upriličeno stručno predavanje na temu: Zlatovez na nošnji naroda Vojvodine, čiji su predavači Milan Stepanov i Gordana Staraček.

Nakon toga, u 20 časova, na Trgu Svetog Đorđa, zakazan je koncert SKC-a “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole. SKC ,,Vuk Stefanović Karadžić” osnovan je 21. februara 1990.godine u Bačkoj Topoli sa zadatkom da negujući kulturu srpskog naroda omeđi njegovo duhovno i materijalno trajanje,da sačuva tradiciju predaka i preda je potomcima.

Članovi SKC-a neguju pesmu, igru, muziku, lepu reč i običaje. Posebna pažnja poklanja se tačnom zapisu običaja, originalnom nacionalnom kostimu, negovanju izvornog oblika stvaralaštva.

Činjenica da je srpski narod jedan narod, a da mnoštvo pojavnih oblika u njemu čini kulturno blago koje se može sresti samo u narodu sa dugom istorijom. Kao priznanje za negovanje duhovne kulture srpskog naroda SKC ,,Vuk Stefanović Karadžić” je dobitnik arhijerejske gramate priznanja Srpske pravoslavne crkve.

U trajanje SKC-a ,,Vuk Stefanović Karadžić” ugrađeno je mnogo ljubavi, entuzijazma, znanja, stečena mnoga prijateljstva, a iskreno se nadamo da će i ovo naše predstavljanje doprineti daljem zbližavanju ljudi i kultura za dobrobit svih nas – kažu domaćini.

Festival multikulturalnosti nastao je 2017. godine, s ciljem da se promovišu vrednosti koje stvara i neguje 21 nacionalnost koja živi u Somboru, kao i da se očuva njihovo kulturno nasleđe.

Svoje običaje i tradiciju uvek predstavljaju i gosti koji nisu sa teritorije Grada Sombora.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Muzička škola „Isidor Bajić“ u Novom Sadu obeležila 114 godina
Audio-knjige: Novo, popularno u somborskoj Biblioteci

Kategorije

Izbornik