Najnovije

Festival „Harmonija Gornjeg Podunavlja“

 

  • U Somboru i Eko-centru Karapandža, 24. i 25. septembra prvi put je održan festival „Harmonija Gornjeg Podunavlja“, u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora u saradnji sa JP „Vojvodinašume“, Šumska uprava Sombor

Ova manifestacija je realizovana sa ciljem sveobuhvatne promocije Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, tj. upoznavanja stanovništva i turista sa prirodnim, tradicionalnim, umetničkim vrednostima kojima raspolaže prostor u okviru ovog Specijalnog rezervata, a koji obuhvata naselja Bački Breg, Kolut, Bezdan i Bački Monoštor, sa centrom u Somboru i deo teritorije opštine Apatin.

Festival je svečano otvorio Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, a okupljenima se obratila zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica.

Tokom dva dana, u centru grada bile su postavljene tezge izlagača na kojima su promovisani proizvodi sa teritorije SRP Gornje Podunavlje – stari zanati, udruženja žena, proizvođači vina, rakije, meda, rukotvorina, zdrave hrane, turistički objekti iz Sombora i Apatina.

Upriličene su i edukativne i kreativne radionice za decu u kojima su najmlađe animirali predstavnici JP „Vojvodinašume“, Malac genijalac, Udruženje starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor i Klub ljubitelja stripova Sombor.

Kulturno nasleđe predstavljeno je kroz nastupe GKUD Sombor, KUD Carza (Apatin) KUD „Ivo Lola Ribar“ Sonta, OŠ „Avram Mrazović“, Plesna grupa Ravangrad dens, Plesna grupa Džamp, Plesna grupa Zumba, Šareni vokali, O.Š. Bratstvo Jedinstvo, GKUD Kolut.

Tematska “zelena“ gradska tura, specijalizovano razgledanje grada pešice, je na edukativni način učesnicima prezentovala vrste, poreklo, karakteristike i zanimljivosti najzastupljenijih stabala, biljaka i hortikulture, u saradnji sa Pokretom gorana Sombor.

Za zainteresovane posetioce manifestacije, bio je obezbeđen autobuski prevoz na relaciji Sombor – Eko-centar Karapandža – Sombor sa dva polaska dnevno, u 14 i 16 časova. Oba dana manifestacije, posetioci su imali priliku da posete Eko-centar “Karapandža“ i obiđu šetnu stazu Karapandža, voze se katamaranom po Bajskom kanalu, te uživaju u jesenjem šumskom ambijentu. I na ovom mestu su realizovane radionice za decu, predstavljeni promo materijali rezervata, izložbe fotografija Reka života“ – Predrag Kostin „Divlja Srbija“ i promocija knjige „Reke života“ .

Vrhunac dešavanja u prirodi i eko-centru, bili su umetnički koncerti u šumi – Koncert barokne muzike 24. septembra i nastup vokalnog ansambla „Musica Viva“ 25. septembra.

Udruženje ljubitelja konja „Zapadna Bačka“ Sombor, drugog dana festivala, u centru grada realizovala je manifestaciju „Za dušu Riđanu, danas vozim fraj“. Ona je podrazumevala besplatne vožnje fijakerom.

U sklopu manifestacije, bile su ralizovane izložbe fotografija, „Foto safari Bački Monoštor“ 2017. 2018, 2021- Foto asocijacija Vojvodine i Foto kino klub „Rada Krstić“ Sombor, fotografija „Čudesni svet šume“ Budimir Jevtić i deo izložbe fotografija Reka života“ – Predrag Kostin, kao i projekcija filmova o Gornjem Podunavlju i Somboru.

U saradnji sa Foto asocijacijom Vojvodine i Foto kino klubom „Rada Krstić“ Sombor realizovan je foto safari Jaroslav Pap.

Svi navedeni sadržaji su bili promotivnog karaktera i besplatni za sve posetioce.

Harmonija Gornjeg Podunavlja je realizovana u partnerstvu sa JP „Vojvodinašume“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sombora, te podršku Coca cola HBC. Takođe, želimo da se zahvalimo, kažu u Turističkoj organizaciji grada Sombora, svim prijateljima manifestacije koji su pomogli u pripremama i njenoj realizaciji a to su: Turistička organizacija Apatin, JKP „Prostor“, JKP „Čistoća“, JKP „Zelenilo“, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, Gradski muzej Sombor i Narodno pozorište Sombor, a jedno veliko hvala upućujemo i svim učesnicima manifestacije.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Gradsko veće Sombor: Deci iz naseljenih mesta omogućen prevoz na Kros RTS-a
U sećanje: Prof. dr Stevan Maširević, hvala prijatelju, komšija, rođače za sve (4. IX 1952 – 24. IX 2022)

Kategorije

Izbornik