Najnovije

Evropski parlament za jači glas zaposlenih u multinacionalnim kompanijama

 

  • Odbor za zapošljavanje Evropskog parlamenta izjasnio se za očuvanje i jačanje socijalnog dijaloga u multinacionalnim kompanijama

Izveštaj evroposlanika Denisa Ratkea iz grupe Evropska narodna partija (EPP) o izmenama i dopunama Direktive o evropskim savetima radnika (European Works Council – EWC) usvojen je prošle sedmice ubedljivom većinom članova Odbora za zapošljavanje Evropskog parlamenta (28 za, 7 protiv, 8 uzdržanih).

U Evropskoj konfederaciji sindikata (EKS) ova odluka je ocenjena kao dobra vest, uz obrazloženje da Direktivu treba revidirati kako bi se osiguralo efikasno ostvarivanje prava radnika na informacije i konsultacije u donošenju odluka u multinacionalnim kompanijama.

EKS smatra da trenutno ne postoji pravna sigurnost niti pravna predvidljivost: previše je praznina a očigledni nedostaci u sprovođenju Direktive dovode do toga da praktično samo jedan od pet evropskih radničkih saveta bude konsultovan prilikom donošenja najvažnijih odluka u transnacionalnim kompanijama.

Ključne mere predviđene pomenutim izveštajem koji je usvojio Odbor za zapošljavanje EP osmišljene su da ojačaju ulogu evropskih saveta radnika:

  • Jasna definicija prelaznih pitanja o kojima se saveti moraju konsultovati;
  • Uvođenje odvraćajućih i srazmernih sankcija za kompanije koje ne poštuju svoje obaveze;
  • Omogućavanje savetima da zatraže suspenziju odluka kompanija u čijem donošenju nije poštovano pravo zaposlenih na informacije i konsultacije.

Zamenica generalnog sekretara EKS-a Izabela Šuman je tim povodom izjavila da je poruka Evropskog parlamenta jasna.

  • U većini multinacionalnih kompanija radnici se svakodnevno suočavaju sa borbom Davida protiv Golijata kako bi podržali najosnovnija prava na informacije i konsultacije. Poruka Evropskog parlamenta je sada jasna: delotvorna primena demokratije na poslu je važna – rekla je Šuman.

Dodala je da su poslanici Evropskog parlamenta jasno prepoznali potrebu da se ova prava na odgovarajući način primenjuju tako što će popuniti pravne praznine i zatražiti sankcije za one kompanije koje se ne pridržavaju Direktive o savetima radnika.

Šuman je naglasila da uprave kompanije treba sprečiti da nasumično klasifikuje informacije kao poverljive:

  • Finansijske sankcije u dosadašnjoj direktivi su očigledno nedovoljne za multinacionalne kompanije i, na kraju krajeva, evropskim savetima radnika mora biti omogućeno da traže da se kompanijama zabrani odlučivanje u kojem se krše njihova prava.

Prema podacima EKS-a, oko 10 miliona zaposlenih širom Evropske unije preko svojih evropskih saveta ima pravo na informacije i konsultacije o odlukama kompanija na evropskom nivou. Direktiva evropskih radničkih saveta primenjuju se na kompanije sa 1.000 i više zaposlenih, i najmanje 150 radnika u dve ili više država članica EU.

Prva Direktiva o radničkim savetima iz 1994. godine omogućila je osnivanje približno 850 evropskih saveta radnika u zemljama EU. U cilju poboljšanja zakonodavstva, EKS i evropske sindikalne federacije pokrenule su kampanju koja je dovela do dogovora u Evropskom parlamentu i Savetu o novoj preinačenoj Direktivi koja je postala operativna u junu 2011. EKS je nastavila da insistira na daljoj reviziji Direktive kako bi se unapredio rad evropskih radničkih saveta.

Priredio: Svetozar Raković

Izvor: UGS „Nezavisnost“


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Održana svečana tribina „Između dva Uskrsa“
Održano 52. Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći

Kategorije

Izbornik