Obrazovanje

Duša raste od čitanja

 

  • Osnovna škola „Bratstvo jedinstvo“ u Somboru je i ove  godine učestvovala u realizovanju akcije Društva školskih bibliotekara Srbije „Čitajmo glasno“ povodom obeležavanja Nacionalnog dana knjige, 28. februara. Moto akcije je „OD ČITANjA SE RASTE“

Cilj ove aktivnosti jeste podsticanje čitanja, promovisanje knjige, kulture čitanja i čitalačke pismenosti.

Radionice čitanja  je realizovala  bibliotekarka Nada Ljepojević u saradnji sa učiteljicama Valerijom P. Nikolić, Snežanom Ivković i učiteljicom bolničkog odeljenja Snežanom Jović i sa učenicima  1-1, 2-2 i  učenicima bolničkog odeljenja.

Na časovima srpskog jezika bibliotekarka je održala predavanje o tome zašto je čitanje važno i značajno i da je to  veoma dobra navika koju čovek treba da razvije u životu. Čitanje razvija jezičke veštine i kritičko mišljenje i obogaćuje rečnik.

Učenici su nakon razgovora o pročitanim knjigama i utiscima koje su na njih ostavila ranije pročitana dela, dobili zadatak da čitaju i pregledaju nove knjige iz školske biblioteke koje je podelila bibliotekarka. Pregledali su nove knjige i čitali odlomke iz knjiga naglas. Takođe čitali su i poznate tekstove iz Čitanke i Bukvara.

Nakon uspešno obavljenih zadataka dobili su nastavne listiće i bojili slova azbuke sa sličicama, a tokom rada su se zasladili slatkišima i na kraju časa su  svojim radovima ukrasili pano posvećen današnjem danu.

Učenici starijih razreda škole su se takođe priključili tokom ove nedelje akciji glasnim i izražajnim čitanjem tekstova po izboru na časovima srpskog jezika i književnosti sa svojim nastavnicima.

  • Svakodnevno nastojimo da podstičemo i razvijamo kulturu čitanja kod naših đaka. Čitajte, čitajte jer od čitanja se raste. Ako čitamo i duša nam stalno raste, vidici i pogledi naši postaju lepši i jasniji – poručuje bibliotekarka Nada Ljepojević.  

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Frankofona pričaonica „L’amour à l’ère numérique“ u saradnji sa Eu info pontom Novi Sad i Francuskim institutom Novi Sad
Svečanost povodom Dana škole „Avram Mrazović“

Kategorije

Izbornik