Najnovije

Дуборези Сомборца Здравка Боројевића

Извор: РТВ (Јулијана Кујунџић), илустрација

 

  • За дуборез су важне веште руке, техника и добар алат, а да би идеја била урезбарена у дрво важан је таленат и стрпљење. Претежно религијске мотиве резбари Здравко Боројевић и Сомбора, који нам је отворио врата скромне кућне радионице.

Пре скоро три деценије Здравко Боројевић из Сомбора почео је да ради дуборез, почео је са мањим предметом као што је зидни сат, да би прешао на слике у дрвету. Иако слика техником уље на платну, када је реч о дуборезу, најчешћи су религијски мотиви, попут Богородице на којој тренутно ради. Време, каже, не мери, јер је у сваки уклесана љубав и стпљење.

„Давно сам почео, након сата, урадио сам у дрвету Косовку девојку, то је било јако тешко, сва сам глета покидао, али сам дуборез завршио, нисам одустао“, каже Боројевић, сликар и песник.

Здравко каже да је за дуборез најзахвалније дрво липа, орах и црвена врба. Комад дрвета који узима у руку треба да је тврд, како би се лакше радило. У предаху од дубореза, овај сомборски уметник пише песме и слика техником уље на платну.

„Пишем песме о женама, отац сам двоје деце, песме су о мајци, о ћерки, сестри, пријатељици…све радим о љубави…“, каже.

Живот је љубав и даривање и тако треба живети, истиче Здравко, који је иначе петнаест дубореза „Христова голгота“ поклонио Српској читаоници у Сомбору.

 

#rtv #rtv vojvodine

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio24

Povezani članci

Godišnjica masovnog ubistva u školi „Vladislav Ribnikar“ – Mužičko-scenskim programom i pesmom Sofijinog oca završeno Buđenje
Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић честитао Васкрс

Kategorije

Izbornik