Kultura

Dina Živojinović uveličala otvaranje 7. samostalne izložbe crteža Lazara Đembera u Kuli

 

  • Sedma samostalna izložba crteža pod nazivom ,,Senke uspomena“ umetnika Lazara Đembera, svečano je otvorena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra u Kuli

Ovo je Lazareva prva izložba u Kuli, a čast da je uveliča i otvori imala je Dina Živojinović, unuka našeg glumačkog velikana, Bate Živojinovića. Lazar i Dina upoznali su se sasvim slučajno, a potom su shvatili da ih mnogo toga veže. Producent Lazarevog omiljenog filma, ,,Senke uspomena“, po kome je izložba i dobila ime, bio je Dinin otac Miljko, a u spotu za film igrala je Dina koja je u to vreme imala šest godina.

Lazar od malena gaji veliku ljubav prema domaćoj kinematografiji. I osim drugih tehnika koje radi, portreti ga ipak posebno inspirišu. Kako kaže, pogoditi svaki ljudski lik i karakter poseban je izazov:

  • Prvi put izlažem u Kuli. Izlagao sam u Beogradu, Novom Sadu, u Savinom Selu i u Ravnom Selu i ovo je moja sedma izložba. Izložba u Kuli ima jaku simboliku jer je Dina tu, a imamo i dosta povezanosti u životu, tako da mi je izuzetno drago što je došla da otvori izložbu i što je ovde u Kuli. Od malena imam veliku ljubav prema domaćoj kinematografiji i crtao sam bukvalno od malena, ali ova izložba je ozbiljnije rađena 6 – 7 godina. Radim i ikone, pejzaže, ali me portreti posebno inspirišu. Pogoditi svaki taj ljudski lik i karakter za mene je poseban izazov, a pogotovo kada su glumci u pitanju. Dvoumio sam se da li da upišem glumu ili slikarstvo, ali je slikarstvo ipak veća ljubav.

Izložbu su otvorili kantautor Milorad Trivić i njegova ćerka Elena koji su izveli divnu autorsku pesmu, a čast da se obrati publici potom je imala Dina koja je istakla da dolazi u ime porodice Živojinović koja je vezana za ovaj kraj:

  • Kao što je sedam godina trebalo da se ova izložba sastavi, sedma po redu, sedam je moj broj, a izgleda i njegov, tako je i naš susret bio magičan. Upoznali smo se na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i to je bila jedna opklada, gde Lazarev kolega nije verovao da sam Batina unuka. Lazar mi je prišao i pitao me i ispostavilo se da sam to zaista ja, a iako smo se tada upoznali osećali smo kao da se poznajemo čitav život. Velika je čast kada me pozovu na ovakve događaje. Ostali članovi porodice su u inostranstvu, tako da sam ovde zapravo u ime cele porodice Živojinović i puno mi je srce.

Umetnik Lazar Đember odrastao je u Savinom Selu. Godine je provodio u porodičnom ateljeu, u ambijentu u kome je posmatrao očev stvaralački rad, slikajući zajedno sa njim zidove manastira i crkvi. I danas se njegova porodica bavi ikonopisanjem i oslikavanjem pravoslavnih hramova. Od malena je pokazivao veliki talenat, pa je tako svoj talenat nadogradio i usavršio u Firenci, na Akademiji lepih umetnosti. Zaposlen je kao konzervator u Muzeju Grada Novog Sada. Izloženi radovi crtani su olovkom, a nastali su na osnovu fotografija, tako što je umetnik posmatrao fotografiju. Birao je i crtao glumce koji su svojim postojanjem zaslužili da uđu u legendu.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Promocija knjige Vizija sloboda – elibertacija Sombora 1746-1749.
Dan grada Sombora uz „Šetnju Glavnim sokakom“

Kategorije

Izbornik