Višejezično

Аднан Чиргић: усвајање прве Граматике црногорског језика историјски чин

 

Као што смо јуче најавили, у новом наставку у вези са темељним карактеристикама црногорског језика, данас говоримо о граматици

Године 2010. Савјет за опште образовање је усвојио прву Граматику црногорског језика, на чијем су раду ангажовани хрватски лингвисти др Јосип Силић (такође један од аутора правописа) и Иво Прањковић. Главни уредник Аднан Чиргић је тврдио да у Црној Гори нема квалификованих људи да би радили на граматици, нити интереса за њу, те признао њене мане, али истакао да је она најбоља која постоји за сада.

Само 2 од 13 чланова Савјета су били језички стручњаци (лингвисткиња Славица Перовић и професорица књижевности Божена Јелушић, које су оцијениле да постоје бројни разлози због којих предложену граматику не треба усвојити) и обе су гласале против, оштро се успротививши предложеној црногорској граматици. Критиковали су и како прихватање два нова слова за писма, тако и превелику архаизацију језика и увођење необразложених хрватизама, који немају упориште у црногорском језику.

Један од аутора граматике, Аднан Чиргић, казао је да усвајање тог документа представља историјски чин. “Предложена граматика је, у овом тренутку, најбоља граматика црногорској језика, јер друге нема”, рекао је у том часу.

Чиргић је навео да су на изради граматике били ангажовани хрватски експерти, јер за тај посао у Црној Гори није било превеликог интересовања.

Нови црногорски правопис јавности је представљен у јулу исте године.

Нови правопис који је урадила трочлана експертска група, коју су чинили професори Миленко Перовић, Људмила Васиљева и Јосип Силић, има 32 слова о чему ће више бити речи у нашем новом, сутрашњем наставку о црногорском језику.

Насловна фотографија: Заступљеност црногорског језика по насељима, према резултатима пописа становништва из 2011. године

Рубрика је саставни део овогодишњег пројекта “Сви смо једно – вишејезично, ваш Нови Радио Сомбор“ суфинансираног из буџета Града Сомбора за 2022. годину. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Svečanost u Bunjevačkom kolu Sombor povodom nacionalnog praznika Bunjevaca i Dana prisajedinjenja
Два нова слова: с́ и з́ ћирилично, ś и ź латинично за 32 у првом правопису црногорског језика

Kategorije

Izbornik