Najnovije

Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor uspešan organizator Prvih regionalnih susreta obrazovanja

 

Centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Sombor bio je danas – subota, 17. decembar, kako smo i najavili na stranicama portala Novog Radio Sombora, domaćin Regionalnih susreta obrazovanja. U prepunoj Velikoj sali zgrade Županije tokom četvoročasovnog edukativno-naučnog programa uz domaćine, gosti iz čitave Srbije ali i susedne Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, čuli su nekoliko predavanja koja upućuju na delotvorne odgovore na aktuelne zahteve najšireg spektra u daljem unapređenju u oblasti prosvete

Sve prisutne je u ime domaćina najpre pozdravio prof. Milan Stakić, direktor Centra za usavršavanje zaposlenih u obrazovanju u Somboru. Zahvalivši se gostima na izuzetnom odzivu, on je napomenuo koliko su ovakvi susreti važni zbog međusobnog daljeg povezivanja koja doprinose razmeni iskustava i daljih primera dobre prakse. Usledilo je obraćanje gradonačelnika Sombora Antonija Ratkovića koji je u svojoj dobrodošlici napomenuo da Sombor ima razloga da se ponosi svojom tradicijom ali isto tako i sadašnošću u grani obrazovanja. Svaka generacija kako je rekao, iznedri buduće stručnjake koji se vraćaju u grad u kojem su rođeni da bi naslednicima prenosili nova saznanja i stručno ih usmeravali modernim obrazovno-školskim trendovima i kvalitetnom učenju.

O tradiciji prosvetnih ustanova Grada Sombora govorio je kao i uvek u svom iscrpnom i brižljivo pripremljenom izlaganju Milan Stepanović, sada već možemo reći doajen somborske publicistike. Norma, Preparandija, Gimnazija ’’Veljko Petrović’’, somborske srednje škole, prva visokoškolska ustanova u Somboru, današnji Pedagoški fakultet, u najkraćem, dali su svetski poznata imena, koja je, barem njih tridesetak i iz razlitičih sfera, od nauke, kulture, umetnosti, pomenuo Stepanović, a koja su upravo završavjući školovanje u Somboru potom postali svetski priznate visoko akademske ličnosti.

U panel diskusiji ’’Identifikacija talentovanih učenika’’ obrazlagala je korisne pojedinosti Andreja Tomić, specijalistkinja didaktičko-metodičkih nauka u nastavi informatike. Rekla je uz ostale zanimljive podatke koje je do sada u svojem radu istražila, da danas postoji čak oko sto četrdeset definicija darovitosti učenika odnosno pripadnika najmlađe populacije počev od sopstvenog detinjstva, ali, a priori mora da bude obraćena potpuna pažnja – šta je zapravo darovitost i koliko efekta u većini primera postoji u svrsi, da daroviti učenici ustvari ne pronađu najčešće pravi put daljeg usmerenja, zarad nedovoljne motivisanosti pa, ova uslovno rečeno opasnost za dalje napredovanje, jeste u službi prosvetara ali jednako i obavezi roditelja kako bi na vreme bile ne samo uočene, već na osnovu percepcije, usledile konkretne mere za adekvatno produktivno saszrevanje darovitih u njihovim odabranim strukama.

Magdolna Tratnjek, profesorka Univerziteta u Pečuju, susedna Mađarska, prezentovala je značaj Erasmus projekta pod nazivom ’’Oktopus’’. Reč je o jednom od najvećih programa Evropske unije koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuke mladih i sporta. Nastao je 2014. godine, a 2021. je ušao u novi sedmogodišnji period sprovođenja koji će trajati do 2027. godine. Pritom je obezbeđen i prevod koji je bio poveren dr Atili Pfajferu, istoričaru, profesoru-asistentu sa doktoratom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Kako sa mađarskog na srpski tako i suprotno, Pfajfer je prevodio sva izlaganja.

Svojevrsna tribina slavljenja obrazovanja krunisana je panel diskusijom o značaju zajedničkih nastupa pred fondovima Evropske unije, profesora dr Saše Bošnjaka, koordinatora za EU projekte i EU fondove. Bošnjak je u studiozno pripremljenom obraćanju u formi stručno-naučnog pledoajea podvukao da Sombor nikada nije išao sa interesom novca u značajno aplicirane, realizovane i s uspehom održive kako projekte tako i programe, već naprotiv, u prvom redu bili su i tako će i ostati, u prvom planu suštinski interesi i potrebe građana Grada Sombora. Izgrađena je zahjvaljujući evropskim fondovima i projektima u kojem Sombor ima istasknute evropske partnere u susedstvu, itekako bitna infrastruka među kojima je jedan od primera put do susedne, dugodecenijske bratske Baje u Mađarskoj a sve to ne bi bilo moguće kako je posebno notirao, bez podrške Gradske uprave grada Sombora, na čelu su gradonačelnikom Antonijom Ratkovićem.

Direktor Centra za usavšavanje zaposlenih u obrazovanju Milan Stakić zaokružujući izrazito efikasan i jezgrovito realizovan rad prvih Regionalnih susreta obrazovanja u jednom gradu u Srbiji, Somboru, zahvalio se na saradnji zaposlenima u somborskoj Gradskoj upravi koji su učestvovali u pripremi, prvenstveno Tamari Madžarev, funkcionerki Odeljenja za skupštinske i izvršne poslave GU Grada Sombora, koja je u maniru ranijeg iskustva uspešne radijske novinarke-voditeljke, moderirala čitav događaj za koji je agendu prehodno i osmislila.

Pre toga je u simbolično ceremonijalnom finalu ove manifestacije, direktor Milan Stakić u ime Centra, uručio zahvalnice za svesrdnu pomoć u dosadašnjoj saradnji: Antoniju Ratkoviću, gradonačelniku Sombora, načelniku Zapadnobačkog upavnog okruga Goranu Nonkoviću, dr Magdolni Tratnyek sa Univerziteta u mađarskom Pečuju i Goranu Torodiću, načelniku Odeljenja za obrazovanje Gradske uprave grada Sombora.

Događaju su u želji za novim saznanjima prisustvovali i predstavnici Sportskog saveza grada Sombora sa svojim predsednikom Zoranom Bojićem.

U atmosferi još boljeg međusobnog upoznavanja, razmene međusobnih referenci i dogovora na dalju čvršću saradnju, svečani radni ručak priređen je u lepo opremljenom prostoru modernizovanog Doma učenika srednjih škola u Somboru, uz prigodan zabavni program u kojem je učestvovao jedan od najpoznatijih somborskih muzičara, učesnik i pobednik mnogobrojnih festivala zabavne i pop muzike, kantautor, kompozitor i izvoiđač Goran Šijan Mogli.

U dodatku, galerija 56 fotografija

  • Slušajte program Novog Radio Sombora na globalnom svetskom portalu radio stanica dvih država sveta, klikom na link:

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Grad Sombor: Dodeljeni ugovori građanima za subvencije po konkursu energetske sanacije u porodičnim kućama i stanovima
Горан Нонковић начелник Западнобачког управног округа одржао редовну седницу Окружног штаба за ванредне ситуације

Kategorije

Izbornik