Kultura

Bibliotekarstvo pred novim izazovima

 

  • XXIII stručni skup Društva bibliotekara Republike Srpske, na temu Bibliotekarstvo pred novim izazovima, održan je 27. i 28. aprila u Etno selu „Stanišići”, Bijelјina. Skup je održan uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske

Radove pristigle iz Republike Srpske i Republike Srbije, kroz skoro 40 prezentacija predstavilo je oko 60 bibliotekara i bibliotekarki. Radovi su bili podelјeni u sesije pod naslovima: Profesionalno obrazovanje i stručno usavršavanje bibliotekaraBiblioteke kao digitalni i kreativni centri i Inkluzivna prilagodlјivost biblioteka. Održana su i dva predavanja: O najstarijem bibliotekarskom udruženju kod Srba, prof. dr Gordane Stokić Simončić, i Biblioteke, obrazovanje i identitet, prof. dr Želјka Vučkovića.

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ na stručnom skupu učestvovala je sa radom Somborska biblioteke u korak sa novim izazovima. Rad su predstavile autorke Anđelija Pruginić, dip. bibliotekar i Nataša Plavšić, viši dip. bibliotekar.

Rad Somborska biblioteka u korak sa novim izazovima, predstavlјen je u okviru podteme i sesije Inkluzivna prilagodlјivost biblioteka. Podelјen u dve celine predstavio je nove usluge namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta (0-14) na Dečjem odelјenju i nove usluge namenjene starijim korisnicima na Pozajmnom odelјenju.

Na samom kraju stručnog skupa direktorica somborske biblioteke Nataša Turkić pozdravila je i pozvala sve prisutne da budu gosti i učesnici na 17. godišnjem stručno-naučnom skupu Zajednice matičnih biblioteka Srbije – BIBLIONET, koji će biti održan od 7. do 9. septembra 2023. godine u Somboru.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i Somborski književni festival
31. Pozorišni maraton u Somboru

Kategorije

Izbornik