Obrazovanje

Beležimo jubileje: 150 godina Matematičkog fakulteta UB

 

  • Katedra za matematiku na tadašnjem Prirodno-matematičkom odseku Filozofskog fakuleta Univerziteta u Beogradu (u to vreme Velikoj školi) osnovana je 20. decembra 1873. godine. Obeležavajući ovaj datum kao kao Dan Fakuleta, Matematički fakultet proslavio je 21. decembra 2023. godine svečanom akademijom 150. godišnjicu postojanja i velikih uspeha u nauci i prosveti

U pozdravnom govoru dekan Matematičkog fakulteta prof. dr Zoran Rakić rekao je:

  • Tokom celog postojanja, Matematički fakultet postiže izuzetne rezultate. Naši diplomci rade na svim kontinentima i u Srbiji, u ključnim institucijama, kompanijama i naravno u obrazovanju. Zato mislim da je Matematički fakultet ispunio misiju koju je dobio davne 1873. od srpske države. I tako će nastaviti i dalje. Ali, zbog degradacije profesije nastavnika u našim školama, sve je manje kandidata za te poslove i ako po tom pitanju nešto ne promenimo, situacija će biti još teža. Mi, ipak, iako to nije uvek najsiplativije, najviše insistiramo na kvalitetu, zato značajno i doprinosimo statusu i međunarodnom ugledu Univerziteta.

Nastava matematike u Srbiji počela je odmah po osnivanju Liceja, 1838. godine, a 1853. osnovano je Prirodno-tehničko kao jedno od tri odeljenja Liceja. U razdoblju 1863-1873. godine prirodne nauke i matematika izučavaju se u okviru Tehničkog fakulteta Velike škole, potom u okviru Filozofskog fakulteta, sve do 1947. godine kada je osnovan Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu. Status samostalne ustanove u sastavu Univerziteta, Matematički fakultet dobio je 1995. godine.

  • Danas kada obeležavamo vek i po fakulteta, sa sigurnošću možemo reći da se ova institucija temelji na krilima onih koji su pionirski bili posvećeni utvrđenju matematičkog znanja i obrazovanja – rekao je rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić i istakao pre svega obrazovnu izvrsnost, zasnovanu na dinamičkim metodologijama nastave i posvećenosti negovanja matematičkog talenta, čime se inspirišu generacije budućih matematičara i promoviše matematička pismenost. Rektor je podvukao i interdisciplinarnu saradnju, odnosno povezanost matematike sa drugim oblastima, i podsticaj istraživačkim projektima koji se bave složenim globalnim izazaovima i doprinose akademskom razvoju, a u kojima Matematički fakultet aktivno učestvuje. – Izražavam najdublju zahvalnost za predanost nastavnog i naučnog kolektiva fakulteta, za vaše neumorne napore u oblikovanju budućih generacija matematičara, posebno u ovom trenutku kada je afirmacija nastavničkih zanimanja pitanje od nacionalnog značaja – zaključio je rektor Đokić.

Više od 6.000 diplomiranih matematičara, preko 700 magistara-mastera, brojni specijalizanti i više od 400 doktora nauka koji zauzimaju značajna mesta u brojnim institucijama, državnim službama, naučnoistraživačkim institucijama, kompanijama i školama kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, pokazatelji su kvaliteta po kojem je Matematički fakultet globalno prepoznat. Iz reda profesora ovog fakulteta do sada je izabrano deset članova Srpske akademije nauka i umetnosti.

Svečanoj akademiji u MTS dvorani u centru Beograda prisustvovali su predstavnici državnih institucija, obrazovnih ustanova, partnera i saradnika, kao i brojni profesori, diplomci i studenti. Nastavni plan i program Fakulteta proteklih godina se intenzivno menja, a prioritet je da se svi nivoi studija učine efikasnijim i aktuelnijim, imajući u vidu savremena dešavanja u visokom obrazovanju.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Info dan CERV i Kreativna Evropa odloženo za 19. januar
“Regionalni susreti obrazovanja 2“ u CSU Sombor privukli pažnju

Kategorije

Izbornik