Kultura

Autorsko vođenje kroz izložbu „Milan Tepavac: Antirituali, Počeci multimedijalne umetnosti u Somboru”

 

  • Autorsko vođenje kroz izložbu „Milan Tepavac: Antirituali, Počeci multimedijalne umetnosti u Somboru“ biće održano u subotu, 22. juna od 12 do 13 časova u izložbenom prostoru u prizemlju Gradskog muzeja Sombor. O izložbi će govoriti Čedomir Janičić, muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor

Više o izložbi:

Izložba Milan Tepavac: Antirituali, Počeci multimedijalne umetnosti u Somboru otvorena je u Gradskom muzeju Sombor 6. Juna kada je umetnik izveo vokovizuelni inkluzivni performans pod nazivom “Suština stvari” u kom su pored umetnika, učestvovali direktor muzeja, David Firanj i autor izložbe Čedomir Janičić. 

Izložba predstavlja umetnički rad Milana Tepavca Tarina, multumedijalnog umetnika rođenog 1957. godine u Somboru. U naslovu izložbe koristimo naziv njegovog video rada: antirituali. Na izložbi su prikazani Tepavčevi radovi od 1980-tih do onih nastalih posle 2000-te. Tu su: slike, crteži, predmeti-objekati, umetničke intervencije (izvedene za ovu izložbu u skladu s temom i prostorom galerije za povremena izlaganja Gradskog muzeja Sombor), video radovi, te dokumentacija na info tablama (fotografije, plakati, napisi i dr). 

Antirituali Milana Tepavca Tarina funkcionišu i kao „protiv“, i kao „umesto“. Rituali ili kvazi rituali, zaista ili lažno, uspostavljaju odnos sa transcendentnim ili se prave da to čine (kao lažni proroci). 

Obraćaju se skupu kulturalnih i istorijsko-umetničkih referencija i interferencija, stvarajući složene odnose između umetnika, umetnosti i sveta, kao neupitni autoritet za zasnivanje zbilje. U smislu „umesto“ isti umetnik se postavlja sasvim suprotno. Baveći se kulturnim i umetničkim ritualima kao rutinama, Tepavac zapravo više otkriva njihovu ispraznost nego što se trudi da desakralizuje jedan uveliko već obesvešćeni „cultus“, tako da su njegovi radovi konstatacije (nikako lišene emocija i, uopšte, ličnog utiska) stanja savremenosti u permanentnoj krizi. Ukazujući na ispraznost savremenih rituala, Tepavac nastoji da uspostavi pokidane veze između umetnika i svet(ov)a. 

Dela Milana Tepavca Tarina nalaze se u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama, između ostalog i kod nas u Gradskom muzeju Sombor (zbirka „Likovna jesen“).

Gradski Muzej Sombor se s posebnim interesovanjem osvrće na somborsku epizodu Tepavčevog rada i na period osamdesetih, kada je u Galeriji „Likovna jesen”, 1984. godine, uz svoju samostalnu izložbu izveo performans. Tim povodom otkupljen je jedan njegov rad koji se danas nalazi u fondu „Likovna jesen” našeg muzeja.

Na otvaranju izložbe prisustvovali su: sekretarka Vlade APV Dušanka Golubović, članica Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov, sekretarka Skupštine Grada Sombora Danijela Dubaić i Branislav Svorcan, pomoćnik Gradoonačelnika za oblast investicija i međunarodne saradnje.

Biografija umetnika

Milan Tepavac Tarin rođen je u Somboru 1957.

  1. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.
  2. Pohađao XXIII Letnji Univerzitet u Marli l Rua (Marly-le-Roi) Pariz kod prof. Žan Bertrana Sira (Jean Bertrand Sire), kao stipendista francuske vlade.
  3. Specijalizovao slikarstvo i grafiku na Fakultetu lepih umetnosti (Academia de Bellas Artes) u Madridu, kao stipendinsta španske vlade.
  4. Magistrirao na novim interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, na katedri za višemedijsku umetnost u klasi prof. dr Vladana Radovanovića i prof. Čedomira Vasića.

Od početka svoga rada pored slikarstva izražava se u više različitih medija i umetničkih disciplina. Samostalno je izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Somboru, Parizu,

Londonu, Splitu, Kopenhagenu, kao i na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Autor je knjige „Ruke na zemlji” izdavač Publikum  2008,  kao i dve pozorišne predstave „Doručak na travi”, SKC Beograd,1983. i „Čekajući vizu”, Dom Omladine Beograd/Beč, 2009. Autor je više video radova, performansa, plakata, scenografija i umetničkih radionica. Njegovi crteži i slike snimljeni su za  film „Tri palme za dve bitange i ribicu”, uradio je ilustracije za „Književne novine” i „Književnu reč”. Član je ULUS-a od 1985.

Dela mu se nalaze u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama: Muzej grada Beograda,  Kolekcija Wiener Stadtische,  Fond za mlade talente „Moša Pijade”, Cite Internationale des Arts, Pariz, Kolekcija Galerije „Haos”, Beograd, Umetnička kolekcija Work in progress-Šumatovačka, Beograd, Gradski muzej Sombor (zbirka „Likovna jesen”), Kolekcija Kirjazovsky, Pariz, Kolekcija Benetton, Kolekcija Medils…

  1. uradio je po pozivu seriju digitalnih grafika za kompaniju Ernst & Yang u Beogradu. 

Osnivač je umetničke grupe „Šuma”.

Od 2006. do 2019. radi i stvara na relaciji Beograd – Pariz. 

Bavi se pedagoškim radom od 2011.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

32. Pozorišni maraton 5 – 8. juna uz moto „Ovaj grad bi bio ništa da mu nije pozorišta” 
Otvaranje izložbe “Prepoznavanje slikanje skrivenog” umetnika Milana Aleksića

Kategorije

Izbornik