Kultura

Autorsko vođenje kroz izložbu „Krug života i smrti – prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor“

 

  • Autorsko vođenje kroz izložbu Krug života i smrti prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor biće realizovano u sredu, 7. juna u 17 časova u sali za tematske postavke Gradskog muzeja Sombor

Reč više

Svaki prsten koji je deo postavke na izložbi Krug života i smrti prstenje iz srednjovekovne arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor ima svoju priču, a saznaćete je ukoliko u sredu, 7. juna u 17 časova budete u Gradskom muzeju Sombor, kada će vas kroz izložbu voditi autorka, Viktorija Uzelac, viši kustos arheolog.

Prstenje, svojom simbolikom u krugu života i smrti predstavlja najemotivnije trenutke ljudskog života, prava mala bogatstva davno prošlih vremena.
Prsten je važan za kulturološki razvoj društva i kroz istoriju prstenu su pripisivane natprirodne moći, bio je nadahnuće za mnoga umetnička dela neprolazne vrednosti – Bokačov Dekameron, Tolkinov Gospodar prstenova, Šilerov prsten Nibelunga, sve su metafore proizašle iz inspiracije prstenom i njegovom simbolikom.

Na izložbi je prvi put predstavljena celokupna sistematizovana zbirka prstenja iz kolekcije srednjovekovnog nakita Gradskog muzeja Sombor. Prstenje je sakupljano od samog početaka formiranja arheološke zbirke Gradskog muzeja Sombor sa teritorije koja obuhvata prostor današnje Bačke. Krug života i smrti oslikan je primercima prstenja datovanog od kraja VIII do početka XIX veka, a najzastupljenije je prstenje sa arheoloških iskopavanja i ono je obezbedilo osnovnu građu predstavljenu na izložbi.

Izložba će biti otvorena do 1. jula, a prilika za još jedno autorsko vođenje kroz izložbu biće i u subotu, 24. juna u 12 časova.

Beleži: Brankica Ćurčić

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Konkurs Golub somborske Biblioteke
Čitalački klub somborske Biblioteke sa Milošem Mihailovićem

Kategorije

Izbornik